Beslenmenin Önemi
Sizler için beslenmenin önemi ve beslenmenin özellikleri hakkında yazı hazırladık.
Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir. Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
Özel Bilgi:
Besin öğeleri vücudun gereksinmesi düzeyinde alınamadığında yetersiz beslenme oluşur.
Beslenmenin Özellikleri
Süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllardan oluşan dört temel besin grubundan en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alın.
Peynir Az Yağlı Olsun Bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlayın. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yemeyin. Domates, salatalık, maydanoz ve taze biber gibi çiğ sebzeleri bol miktarda tüketip, az yağlı peynir tercih edin.
Tam buğday unlu, kepekli ya da çavdar ekmeği tercih edin. Günlük sıvı alımını artırın, günde 1.5-2 litre su için. Sıvı tüketimini artırmak için öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ekleyin. Sindirim sisteminin düzenli çalışması için lif (posa) içeriği yüksek sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketin.
Özel Uyarı:
Dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme eğitimi ile sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması büyük bir önem taşır.
Diyabet, kalp-damar, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar diyetlerine her zaman uymalı.
Çayı aşırı tüketmeyin özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları kahve ve çay tüketiminde aşırıya kaçmamalı, bitki çaylarını tercih etmeli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder