22 Eylül 2015 Salı

Karbonat

Karbonat Nedir


Karbonat
Hakkında biraz internet araştırması yaptığınızda, zayıflama, diş beyazlatma, cilt lekeleri, kötü kokuları önleme, ayak kokusu, cilt gözenekleri, temizlik maddesi, mideyi rahatlatıcı hatta ve hatta kansere iyi geldiğine dair türlü şehir efsaneleri ve gerçeklerin iç içe girdiği bir sürü bilgi okursunuz. Sahi nedir bu karbonat, kimisi sodyum karbonat kullanın, kimisi sodyum bikarbonat kullanın, kiimisi en iyisi ingiliz karbonatı bunu kullanın diye ahkam kesiyor peki bunlar farklı şeyler mi. İşte bu yazıda karbonatın ne olduğunu size anlatacağım. Devamında yazacağım yazılarda karbonatın gerçekte ne işe yaradığını bilimsel bilgilerle elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım, amacım saçma sapan şeylerle uğraşmanızın önüne geçmeye çalışarak size en faydalı bilgileri aktarmaktır.

Karbonat olarak bildiğimiz ve suda çözünen madde sodyum bikarbonattır. Genelde sodyum karbonatla karıştırılır oysa farklı maddelerdir. Kimyasal formülü ( NaHCO3 ) olup bazik yapıda bir malzemedir. Halk arasında karbonat, cep sodası, ingiliz karbonatı, solvey karbonat, garra karbonat olarak da bilinir. Son zamanlarda özelikle alkali su olarak da adlandırılan bir takım diyet amaçlı kullanımlarıyla birlikte karbonatlı su tüketimi oldukça yaygınlaşmıştır. Kanseri önlediği dahi iddia edilen bir malzeme olan karbonat için özellikle ingiliz karbonatı kullanın denilse de ingiliz karbonatı ile normal karbonat arasında fiyatı dışında bir fark yoktur.

Sodyum Bikarbonat




Anti asit özellik gösteren bazik bir kimyasal olan "sodium bicarbonate" kimyasal adı sodium hydrogen carbonate olarak telafuz edilir. Günlük hayatımızda çok fazla kullanılan bir maddedir. Bir çoğumuz bu kullanımın pek farkında değiliz. Örneğin ekmekler, hamur işleri, bisküviler bununla yapılır, nedeni karbonatın bir asitle birleşmesiyle karbondiyoksit (CO2) gazını açığa çıkarmasıdır, açığa çıkan bu gazla hamur işleri kabarır. Aslında burada bir başka konuya değineyim, kabartma tozu ve karbonat insanlar tarafından karıştırılır, kabartma tozu karbonata bir asit eklenmiş haldir, böylece su ile temasta aside gerek kalmadan direkt karbondioksit açığa çıkar. Gıda da E500(ii) olarak adlandırılır. Çok kullanımı olduğu için tek bir yazıda anlatmak oldukça zor, yani diş beyazlatmadan, zayıflamaya kadar ayrı ayrı başlıklarda anlatmak gerekiyor, karbonat maskesi bile çok fazla kullanılan bir bakım.

Kısacası karbonat denildiğinde anlamamız gereken madde sodyum bikarbonat olup pek çok kullanım alanı olan bir maddedir. Konuyla ilgili karbonatın faydaları yazıma bakabilirsiniz.

Başka kimyasal karbonatlar da vardır, unutmayın ki kimyada isimde en ufak değişiklik o maddeyi çok başka hale getirebilir. Örneğin soda olarak da bilinen sodyum karbonat, sodyum bikarbonatla ismi nedeniyle karıştırılır oysa çok farklı şeylerdir. Şimdi diğer karbonatlara biraz göz atıp yazıyı bitirelim.

Sodyum Karbonat


Kimyasal formülü (Na2CO3 ) olan sodyum karbonat, gıdada E500 (i) olarak adlandırılır, daha çok temizlik sanayinde kullanılır, çamaşır sodası yapımında kullanılan bu madde, deterjanların, kireç önleyicilerin hammaddesidir, suyu oldukça yumuşatır. Bazik yapıda bir tuzdur. Cam sektörü, temizlik, gıda üretimi, diş macunu gibi maddelerde yoğun kullanılır. İyi bir yağ temizleyici maddedir, fazla kullanılırsa zarar verebilir.

Kalsiyum Karbonat


Kimyasal formülü (CaCO3) olan kalsiyum karbonat kireç taşı olarak billinir. Mermer, tebeşir ve boya yapımında yararlanılan bir kimyasal bileşiktir. Gıda ürünlerinde de kullanılır (E170) olarak bilinir.

Potasyum Karbonat


Kimyasal formülü (K2CO3) olan potasyum karbonat, özellikle cam sektörü, gübre üretimi, yem sanayi ve temizlikte kullanılan bir kimyasaldır.

Amonyum Karbonat


Kimyasal formülü (NH4CO3) olan, amonyum karbonat, tıpkı sodyum bikarbonat gibi hamur kabartmada özellikle iskandinav ülkelerinde kullanılan bir tuzdur. Gıda da (E503) olarak bilinir. Gıda sanayinde kullanılır.

Magnezyum Karbonat


Kimyasal formülü (MgCO3) olan magnezyum karbonat, magnezit olarak bilinir. Gıda, kozmetik, kauçuk gibi bir çokk sanayi üretiminde yardımcı madde olarak kullanılır.

Lityum Karbonat


Kimyasal formülü (Li2CO3) olan lityum karbonat, daha çok ilaç sanayinde kullanılır. En çok bipolar bozukluk tedavisinde kullanılır, mizaç düzenleyici etkiye sahiptir.

Baryum Karbonat


Kimyasal formülü (BaCO3) olan baryum karbonat, karbonik asit olarak da bilinir. Zehirli bir maddedir. Baryum üretiminde kullanılan bir maddedir ve fare zehri yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder