23 Eylül 2015 Çarşamba

Alkali Su

Alkali Su Nedir


Alkali Su
Su denince aklımıza ilk olarak erikli, hamidiye, sırma, pınar, hayat gibi markalar gelir, bir çoğumuz su deyip geçeriz. Ama su deyip geçmemeli. Suyun vücudumuz için önemini bilmeyen yok, peki suyun daha yararlı hale getirilmesi mümkün mü. İşte bu yazı bunu anlatacak size, özellikle ahmet maranki, ender saraç, güneri civaoğlu gibi medyatik insanlar, alkali su konusunu işleyince bir anda popüler olan bir kavram alkali su. Peki nedir alkali su, nasıl elde edilir, faydaları nelerdir, zararları var mı? Yazıda bu sorulara cevap arayacağız, bir çok insanın mucizevi vaatlerden dolayı oldukça kafası karışık bunu biraz aydınlatmak gerekiyor.

Alkali



Alkali suda çözünen bazların genel adıdır. Yani alkali su kavramı aslında bazik su anlamına gelir. Baz oranı daha yüksek suya alkali su denilmektedir. Hayatımızda oldukça sık yer eden bir kavramdır PH, işte bir suyun alkali olmasını sağlayan şey ph'ıdır. Kimyada 0 ile 14 arası tabloda 0 ile 6 arası asidik, 7 nötr, 8 ile 14 arası baziktir. İçtiğimiz bütün sular genelde 7,5 ile 8,5 arası bazik değerlere sahiptir. Yani su da çok az olsa da baziktir, siz buna karbonat ilave ederek alkali hale getirebilirsiniz.



Alkali Su Nasıl Yapılır


Alkali su nasıl elde edilir sorusu son günlerde insanların cevap aradığı bir soru. Piyasada alkali damlalaları, çeşitli alkali su cihazları satılıyor, ayrıca karbonat ile bu işlem yapılabilir mi? Son zamanlarda nette ingiliz karbonatı adı altında sodyum bikarbonat anlatılıyor, peki karbonatlı su bir suyu alkali yapmaya yeter mi?

Evet sadece marketten alacağınız karbonatla suyu alkali hale getirebilirsiniz. Bu arada karbonatı nereden aldığınızın bir önemi yok, ingiliz karbonatı denen şey, karbonatın ta kendisidir, saflık dereceleri çok değişmez. Ancak burada bir hatırlatma yapayım, üretim tarihi yeni karbonatları kullanmanız daha faydalıdır. İnternette cahil cahil gidin eczaneden alın, markettekilerin içinde katkı var diyen tiplere çok inanmayın, sodyum bikarbonat zaten ucuz bir madde kimse ona bir şey katmaz. Ama siz gene de marketten alırken bilindik küresel markaları tercih edin ve içindekiler bölümünde sodyum bikarbonat yazmasına özen gösterin, bazılarında sodium hydrogen carbonate yazabilir bu da aynı maddedir.

Ayrıca marketlerde küçük ambalajlarda satılan karbonatlar daha sağlıklıdır, çünkü hava ile teması siz poşeti yırtana kadar olmaz. Küçük ambalajı açıonca gün içinde bitirin. Öyle bu çok iyi diye size ederinin 5 katı malı almanızı isteyenler bilmez ama karbonat havada ve nemde çabuk bozulur, yani 100 gr aldığınız karbonat şişesinin ağzını aç kapa günlerce kullan içindeki karbonat nemden etkilenir.

Uzun lafın kısası, karbonat suda çözünen bir alkalidir ve karbonatlı su alkali sudur. Peki satılan alkali su makineleri ve damlalar arasındaki fark ne derseniz, koca bir hiç. Çünkü akali su tüketmekteki amaç vücut dengesini asidik yapıdan bazik yapıya döndürmektir. Yani bunun için içtiğiniz suyun bazik olması yeterli. 


Alkali Su Yapımı


Alkali su nasıl elde edilir diye meraklandığınızı biliyorum. Oldukça basit bir şekilde alkali su yapacaksınız. Bunun için size lazım olan şey 1,5 litrelik bir kaynak suyu (damacana su veya temiz su) ve 5 gr'lık bir poşet karbonat. Karbonatınızı suya ilave edin ve çalkalayın işte alkali suyunuz hazır.

Bu sudan günde 0,5 litreden fazla içmeyin, unutmayın ki suyun fazlası da zaralıdır. Suyun insanı zehirleyebileceğini söylesem şaşırırsınız ama aşırı su insan bünyesini zehirleyebilir. 


Alkali Su Nasıl Kullanılır


Hazırladığınız alkali suyun yarısını sabah, yarısını ise akşam yemeğinden sonra birer bardak içmeniz oldukça faydanızadır. Alkaki suyu günlük hazırlamanız ve böyle kullanmanız gerekiyor, yani ne kadar taze su o kadar fazla fayda demek. Ayrıca çok fazla bazik ortam böbrek taşı yapabilir.


Alkali Suyun Faydaları


Alkali su genelde diyetle anılıyor. Alkali suyun zayıflattığına inanılıyor. Son zamanlarda vücuttaki bir çok hastalığa iyi geldiği hatta kanseri tedavi ettiğini bile söyleyenler var. Ancak hurafelerden arınmamız gerekiyor, uçuk kaçık vaatlere ve şarlatanlara pirim vermeyin. Peşinen kabul edelim ki alkali su sağlık açısından çok faydalıdır ancak bir mucize iksir değildir. Yani iç karbonatlı suyu tüm dertlerine çare bul gibi bir yaklaşıma girmeyin. Ancak son yıllardaki asit ağırlıklı beslenme kültürünü düşündüğümüzde bu beslenmenin zararlı etkilerini bertaraf etmek için alkali su biçilmiş kaftan.

Alkali suyun faydaları konusunda internette, yağlarınızı yakar, antioksidan'dır, bağışıklık sistemini güçlendirir, sizi süpermen yapar, gibi deli saçması bilgileri okuyup gaza geldiğinizi biliyorum. Ama yok öyle bir şey bir kere yağları yakmak için egzersiz yapmalısınız, antioksidan maddelerin çoğu asidik maddelerdir, örneğin e vitamini, c vitamini (l-ascorbic acid) gibi, kaldı ki alkali maddeler anti asit maddelerdir asitleriin etkisini nötürler. Bağışıklık sistemine de bir faydası olmaz. Peki faydası nedir.

Genelde yediklerimiz asidik yiyeceklerdir, midemiz bunları bazlarla dengelemeye çalışır, yani alkali su asidik yiyecekleri daha dahat sindirmenizi ve vücudumuzun daha az yorulmasını sağlar. Özellikle sindirim sistemimizi oluşturan mide, pankreas, bağırsaklar ve karaciğerimiz için alkali su oldukça önemlidir. Alkali su dolaşım sistemimizi de rahatlatarak kalbimizi korumaya alır. Özellikle mide ağrıları ve reflü sorununa karşı oldukça faydalıdır. Kısacası sizi bir süper kahraman, hastalanmayan insan yapmasa da alkali su sağlık açısından faydalıdır. 


Alkali Suyun Zararları


Alkali su için kullanacağınız karbonat tansiyonunuzu çıkrabilir, özellikle tansiyon hastaları alkali sudan kaynaklı zarar görebilirler. Ayrıca çok fazla alkali su tüketmek de zararlıdır. Yani kararında günde yarım litra yani iki bardak kadar alkali su için, çok içmekle çok iyi olmayacaksınız. Alkali suyun bir diğer zararı ise ishal yapmasıdır, düzenli kullanmaya başlayan insanlarda ilk bir kaç gün ishal gözlemlenebilir. Bir de unutmadan bunu bir kaç sene düzenli içerseniz böbrek taşı olmanız kaçınılmaz. Ayrıca alkali su gaz yapabilir. Yaşlılarda ve çocuklarda kullanımından kaçınmalısınız.

Yazı gene uzadı, ama sizlere elimden geldiği kadar, bilimsel ve sade dille yazmaya çalıştım. Yazıyı beğendiyeseniz lütfen sosyal medyada paylaşın ki, insanlar saçma sapan bilgilerin etkisinde kalmasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder