Karbonat Faydaları
Karbonat yazısında karbonatın ne olduğunu size anlatmaya çalışmıştım. İnsanlık tarihinde oldukça uzun süredir kullanılan bir madde karbonat. Özellikle hamur işlerinde asidik maddelerle tepkimeye girmesi sonucu karbondiyoksit açığa çıkararak daha kabarık kekler elde etmenizi sağlayan bir ürün karbonat. Peki karbonatın faydaları neler?
Konu hakkında internette araştırma yaptığımda gene bir çok kavramın birbirine karıştırıldığını gördüm. Konuyu bilen de bilmeyende yazılar yazınca böyle oluyor tabi, evvela şunu bilin karbonat dediğimiz madde sodyum bikarbonattır, internette karbonatın faydaları konusunda yazılan yazıların çoğunda sodyum karbonatın kullanım alanları yazılmış. Soda olarak da bilinen sodyum karbonat ile sodyum bikarbonat çok farklı şeyler. Bu yüzden karbonatla temizlik yapmaya kalkmayın veya başka amaçlarla kullanmayın. Şimdi size kısa kısa karbonatın faydalarını açıklayacağım. Daha detaylı incelemeler daha sonraki yazılarda yer alacak.
Özellikle son iki senedir, bir alkali su çılgınlığı almış başını gidiyor. Alkali su makinesi satanlardan, karbonatlı çözeltileri alkali su damlası diye satmaya çalışanlara kadar bir sürü uyanığın da yeni geçim kaynağı olmuş durumda. Karbonatla zayıflama oldukça popüler oldu, aslında yanlış bir yaklaşım değil, ancak yanlış olan şey alkali su da denilen bu tarz yöntemlere çok fazla misyon yüklenmesi. Tek başına karbonat ile zayıflamak mümkün değil. Yani siz yeyin karbonhidratı, şekeri, sonra için iki bardak karbonatlı su zayıflamayı hayal edin. Olmaz böyle bir şey, beslenmenize dikkat etmediğiniz, un ve şekerden uzak durmadığınız ve egzersiz yapmadığınız sürece zayıflayamazsınız. Ama beslenmenize dikkat ederseniz ve egzersiz yaparsınız, karbonatlı su vb. yöntemlerle vücudunuzu alkali hale getirmeniz sizi zayıflatacaktır, ancak mucize beklemeyin.
Oldukça uzun zamandan beri karbonatla diş fırçalanır, karbonat diş beyazlatma konusunda oldukça faydalıdır. Diş fırçanıza dökeceğiniz karbonat ile diş beyazlatma mümkün, karbonatın bazik yapısı ağızın asidik ortamını nötürleyeceği ve karbonat tanecikleri diş yüzeyinin üzerinde mikro aşındırma işlemi yapacağı için insanlar daha diş macunları yokken karbonatla diş beyazlatma yöntemini keşfetmişlerdi. Ancak bu işlemi yaparken çok fazla karbonat kullanmayın, çünkü karbonat zamanla diş minesini zedeleyebilir. Bu yüzden karbonatı tuz ile karıştırıp dişlerinizi fırçalamayın ve karbonatla dişlerinizi 2-3 günde bir fırçalayın ki diş üzerinde aşındırıcı olmasın.
Cilt bakımında karbonat özellikle karbonat maskesi olarak oldukça sık kullanılan bir ürün. Karbonatın cilde faydaları konusunda envai çeşitte yazılar var ancak büyük çoğunlu işe yaramaz hatta zararlı şeyler. Bunun nedenlerini daha sonraki yazılarda anlatacağım ama bu yazıda karbonatla cilt bakımı hakkında kısa bir özet geçerek karbonatın cilde faydası konusunda size bilgiler vermek istiyorum.
Karbonat genelde cilt maskesi olarak kullanılıyor, cilt lekeleri, sivilceler için kullanılan bir takım bakımlar için mucizevi etkilerden bahsediliyor, karbonatla kırışıklıklarınızdan kurtulun gibi yazılar gördüm, cilt lekesini geçirmeyi vaadedenden, sivilceleri yokedeceğini söyleyene bir sürü ipe sapa gelmez bilgi mevcut. Ancak üzülerek söylemeliyim ki karbonat bu sayılanlardan hiçbirisini yapamaz. Karbonatın en büyük faydası bazik olmasıdır. Evet cildinize sürdüğünüzde bir parlaklık ve kayganlık verir ancak bu cildinize iyi geldiği anlamına gelmez. Yaşadığınız parlaklık ve kayganlık cildinizin bariyer tabakasındaki sebumun karbonatla tepkimeye girmesi sonucudur.
Cildin PH'ı 4,4 ile 6 arasında değişir, siz bazik bir maddeyi sürdüğünüzde cildiniz bu ph'ı dengelemek için yağ dediğiniz sebumu salgılar. Yani düzenli karbonat kullanarak tek yapacağınız şey cildinizin kimyasını bozmak olur. Üstelik karbonatla cilt lekelerini giderin diyen cahillere uyup bu tarz şeyler yaparsanız, cilt bariyerini bozarsınız, hiprpigmentasyon sonucu cildinizi daha fazla lekelersiniz. Bu yüzden cildinize karbonat sürmeyin.
Unutmayın ki kozmetik üreticileri aptal değiller, kozmetiklerde karbonat çok çok ph düzenleyii olarak kullanılır, kozmetik firmaları yıllardır araştırma yapıyorlar, eğer karbonatın faydası olsa, bu kadar ucuz bir maddeyi hiç çekinmez allayıp pullayıp size satarlardı, hoş alkali su damlası olarak satan uyanıklar çoğaldı ama bunlar genelde uyanık şifacı tayfası. Yani cahil şifacı tayfasına uymayın, faydadan çok zarar görürsünüz.
İster ter ister ayak kokusu olsun, insanlar bu kokulardan hazzetmezler, işte bu noktada karbonat oldukça etkilidir. Karbonat bazik olduğu için bakterilerin terde üremesini engeller. Peki mekanizma nasıl olur. İnsan teri genelde 5,5 ile 6,5 PH arasındadır, terde kokuya neden olan şey bakterilerdir ve bakteriler ter içinde üreyerek ph'ı 4 civarına düşürürler, işte karbonat bu kötü kokuları ph'ı yükselterek önler ve kokuyu hapseder. Terleyen bölgeler için biraz şap, karbonat, hindistan cevizi yağı, çay ağacı yağı ile yapacağınız doğal deodorant koltuk altı kokularında son derece etkili olacaktır. Bunu da bir başka yazıda anlatırım.
Ayak kokularında da durum aynıdır. Ayak terlemesi sonucu bazı bakteri ve mayalar ürer ve bu yüzden kötü kokular oluşur. Salisilik asit ve çinko oksit ile hazırlayacağınız karışımları ayağınıza sürerseniz özellikle mantarlara karşı oldukça başarılı sonuçlar alırsınız. Ayaklarınıza bu karışımı uyguladıktan sonra yıkayın ve ardına yoğun karbonatlı su sürün. Ayak kokularına karşı zaferiniz kesin.
Karbonatla kepek, saç yağlanması vb sorunlara müdahale edilebileceği çok yazılmış. Peki karbonat gerçekten de saçta nasıl bir işlev görür. Bir de son dönemlerin modası olan kuru şampuan kullanımından sonra ede kuru şampuan tarifi gibi tariflerde karbonatın adı sıkça geçiyor. Şimdi cevap verilmesi gereken soru şu, karbonat saça gerçekten faydalı mı?
Aslında değil, saç derimiz ve saçlarımızın ph'ı genelde düşüktür karbonat gibi yüksek ph'lı maddeler saçınızın ve saç derinizin ph'ını bozar. Dengeyi bozduğunuz andan itibaren düzeltmek oldukça zordur, bu yüzden saçma sapan bilgilere alanıp saçlarınıza karbonat kullanmayın. Karbonat ne kepeği yokeder, ne de saç yağlanmasını azaltır, aksine daha yağlı saçlarınızın oluşmasını sağlar.
Özellikle "no-poo" denen yani şampuansız saç temizleme akımlarının yükseldiği günümüzde karbonatla saç temizlemeye çalışılıyor. Aslında bu bir yanıyla doğru bir yöntem, eğer saçınız yağlıysa karbonatlı su saçınızdaki yağla birleşip saçlarınızda sabunlaşma yaratır ve bu da temzilik için geri bir kayganlık sağlar, zaten karbonat önerenler akabinde sirkeli su kullanın diyorlar saçlarınız için, bu durumda da sirleki su saç ph'ınızı düşürür. Peki saçlar temizlenir ama ne kadar sağlıklı derseniz hiç sağlıklı bir yöntem değil, çünkü saçlarınızda önce bazik uygulama yapacaksınız ardından ph düşüreceksiniz. Yani işin özü karbonat saça faydalı bir madde değil, ullanmayın. Ha saçınıza zararsız bakım ve temizlik yapacaksanız sülfatsız şampuanlar kullanabilirsiniz.
Karbonat evdeki bir çok problemde ciddi anlamda kullanılabilecek bir madde. Yani bir sürü saçma bilginin yanında gerçek faydalar da var, bunlar neler diyecek olursanız, örneğin yağ lekelerindeki etkisi, yağ lekelerini hızlı çıkarabilir, ancak çamaşır makinenize ilave etmeyin bir işe yaramaz. Halı, kanepe ve koltuklarda temizlik amaçlı karbonatlı su kullanabilirsiniz. İstenmeyen kokulara ve temizliğe yardımcı olacaktır, mutfak tezgahı ve lavabo temizliğinde de kullanabilirsiniz. Peki nasıl?
İlk olarak karbonatı çamaşır makinenize ilave edin yumuşatıcı niyetine kullanın diyen cahillere aldanmayın. Onlar sodyum karbonat ile sodyum bikarbonat arasındaki farkı bilmeden yazarlar. Maalesef bizde internet tam bir çöplük konumunda ve doğru bilgi neredeyse yok. Karbonat çamaşır makinesine konmaz suyu yumuşatmaz. O işlemi gören şey sodyum karbonattır, bunun biraz işlemden geçirilmiş haline eskiler çamaşır sodası derlerdi. evet çamaşır sodasını yumuşatıcı olarak kullanabilirsiniz.
Halı, kanepe ve koltuklarda zamanla istenmeyen kokular oluşabilir. Bu kokulardan kurtulmak için, ayda bir halı koltuk ve kanepelerinizi karbonatlı suyla silebilirsiniz. Hem yüzeylerinde iyi bir temizlik yapmış olursunuz hem de koku blokajı sağlarsınız.
Kirli lavabolar, mutfak tezgahları veya yanmış tencere temizliğinde de karbonat kullanabilirsiniz. Karbonat yapısı gereği baziktir ve çok kuvvetli olmasa da tıkanmış lavaboları açar, bu yüzden dönem dönem lavabolarınızı, mutfak tezgahınızı karbonatla silmek faydalıdır. Tabi bazı cahiller hemen karbonattan sonra limon önerirler, özellikle mermer yüzeylere limon uygulamayın, asit bu tarz doğal taşları sarartır. Tencereniz bir yemekten dolayı yandıysa içerisine karbonat ilave edip biraz sıcak su dökün sabah çok rahat temizlersiniz.
Yazı gene uzadı, karbonatın faydaları, günlük ev alanlarındaki kullanımı konusunu detaylıca anlatmaya çalıştım. Yazımı sosyal medyada paylaşırsanız sevinirim, daha fazla insanın bilgilenmesine yardımcı olursunuz.
Konu hakkında internette araştırma yaptığımda gene bir çok kavramın birbirine karıştırıldığını gördüm. Konuyu bilen de bilmeyende yazılar yazınca böyle oluyor tabi, evvela şunu bilin karbonat dediğimiz madde sodyum bikarbonattır, internette karbonatın faydaları konusunda yazılan yazıların çoğunda sodyum karbonatın kullanım alanları yazılmış. Soda olarak da bilinen sodyum karbonat ile sodyum bikarbonat çok farklı şeyler. Bu yüzden karbonatla temizlik yapmaya kalkmayın veya başka amaçlarla kullanmayın. Şimdi size kısa kısa karbonatın faydalarını açıklayacağım. Daha detaylı incelemeler daha sonraki yazılarda yer alacak.
Karbonatın Zayıflamaya Faydaları
Özellikle son iki senedir, bir alkali su çılgınlığı almış başını gidiyor. Alkali su makinesi satanlardan, karbonatlı çözeltileri alkali su damlası diye satmaya çalışanlara kadar bir sürü uyanığın da yeni geçim kaynağı olmuş durumda. Karbonatla zayıflama oldukça popüler oldu, aslında yanlış bir yaklaşım değil, ancak yanlış olan şey alkali su da denilen bu tarz yöntemlere çok fazla misyon yüklenmesi. Tek başına karbonat ile zayıflamak mümkün değil. Yani siz yeyin karbonhidratı, şekeri, sonra için iki bardak karbonatlı su zayıflamayı hayal edin. Olmaz böyle bir şey, beslenmenize dikkat etmediğiniz, un ve şekerden uzak durmadığınız ve egzersiz yapmadığınız sürece zayıflayamazsınız. Ama beslenmenize dikkat ederseniz ve egzersiz yaparsınız, karbonatlı su vb. yöntemlerle vücudunuzu alkali hale getirmeniz sizi zayıflatacaktır, ancak mucize beklemeyin.
Karbonatın Dişe Faydaları
Oldukça uzun zamandan beri karbonatla diş fırçalanır, karbonat diş beyazlatma konusunda oldukça faydalıdır. Diş fırçanıza dökeceğiniz karbonat ile diş beyazlatma mümkün, karbonatın bazik yapısı ağızın asidik ortamını nötürleyeceği ve karbonat tanecikleri diş yüzeyinin üzerinde mikro aşındırma işlemi yapacağı için insanlar daha diş macunları yokken karbonatla diş beyazlatma yöntemini keşfetmişlerdi. Ancak bu işlemi yaparken çok fazla karbonat kullanmayın, çünkü karbonat zamanla diş minesini zedeleyebilir. Bu yüzden karbonatı tuz ile karıştırıp dişlerinizi fırçalamayın ve karbonatla dişlerinizi 2-3 günde bir fırçalayın ki diş üzerinde aşındırıcı olmasın.
Karbonatın Cilde Faydaları
Cilt bakımında karbonat özellikle karbonat maskesi olarak oldukça sık kullanılan bir ürün. Karbonatın cilde faydaları konusunda envai çeşitte yazılar var ancak büyük çoğunlu işe yaramaz hatta zararlı şeyler. Bunun nedenlerini daha sonraki yazılarda anlatacağım ama bu yazıda karbonatla cilt bakımı hakkında kısa bir özet geçerek karbonatın cilde faydası konusunda size bilgiler vermek istiyorum.
Karbonat genelde cilt maskesi olarak kullanılıyor, cilt lekeleri, sivilceler için kullanılan bir takım bakımlar için mucizevi etkilerden bahsediliyor, karbonatla kırışıklıklarınızdan kurtulun gibi yazılar gördüm, cilt lekesini geçirmeyi vaadedenden, sivilceleri yokedeceğini söyleyene bir sürü ipe sapa gelmez bilgi mevcut. Ancak üzülerek söylemeliyim ki karbonat bu sayılanlardan hiçbirisini yapamaz. Karbonatın en büyük faydası bazik olmasıdır. Evet cildinize sürdüğünüzde bir parlaklık ve kayganlık verir ancak bu cildinize iyi geldiği anlamına gelmez. Yaşadığınız parlaklık ve kayganlık cildinizin bariyer tabakasındaki sebumun karbonatla tepkimeye girmesi sonucudur.
Cildin PH'ı 4,4 ile 6 arasında değişir, siz bazik bir maddeyi sürdüğünüzde cildiniz bu ph'ı dengelemek için yağ dediğiniz sebumu salgılar. Yani düzenli karbonat kullanarak tek yapacağınız şey cildinizin kimyasını bozmak olur. Üstelik karbonatla cilt lekelerini giderin diyen cahillere uyup bu tarz şeyler yaparsanız, cilt bariyerini bozarsınız, hiprpigmentasyon sonucu cildinizi daha fazla lekelersiniz. Bu yüzden cildinize karbonat sürmeyin.
Unutmayın ki kozmetik üreticileri aptal değiller, kozmetiklerde karbonat çok çok ph düzenleyii olarak kullanılır, kozmetik firmaları yıllardır araştırma yapıyorlar, eğer karbonatın faydası olsa, bu kadar ucuz bir maddeyi hiç çekinmez allayıp pullayıp size satarlardı, hoş alkali su damlası olarak satan uyanıklar çoğaldı ama bunlar genelde uyanık şifacı tayfası. Yani cahil şifacı tayfasına uymayın, faydadan çok zarar görürsünüz.
Karbonat İstenmeyen Kokular
İster ter ister ayak kokusu olsun, insanlar bu kokulardan hazzetmezler, işte bu noktada karbonat oldukça etkilidir. Karbonat bazik olduğu için bakterilerin terde üremesini engeller. Peki mekanizma nasıl olur. İnsan teri genelde 5,5 ile 6,5 PH arasındadır, terde kokuya neden olan şey bakterilerdir ve bakteriler ter içinde üreyerek ph'ı 4 civarına düşürürler, işte karbonat bu kötü kokuları ph'ı yükselterek önler ve kokuyu hapseder. Terleyen bölgeler için biraz şap, karbonat, hindistan cevizi yağı, çay ağacı yağı ile yapacağınız doğal deodorant koltuk altı kokularında son derece etkili olacaktır. Bunu da bir başka yazıda anlatırım.
Ayak kokularında da durum aynıdır. Ayak terlemesi sonucu bazı bakteri ve mayalar ürer ve bu yüzden kötü kokular oluşur. Salisilik asit ve çinko oksit ile hazırlayacağınız karışımları ayağınıza sürerseniz özellikle mantarlara karşı oldukça başarılı sonuçlar alırsınız. Ayaklarınıza bu karışımı uyguladıktan sonra yıkayın ve ardına yoğun karbonatlı su sürün. Ayak kokularına karşı zaferiniz kesin.
Karbonatın Saça Faydaları
Karbonatla kepek, saç yağlanması vb sorunlara müdahale edilebileceği çok yazılmış. Peki karbonat gerçekten de saçta nasıl bir işlev görür. Bir de son dönemlerin modası olan kuru şampuan kullanımından sonra ede kuru şampuan tarifi gibi tariflerde karbonatın adı sıkça geçiyor. Şimdi cevap verilmesi gereken soru şu, karbonat saça gerçekten faydalı mı?
Aslında değil, saç derimiz ve saçlarımızın ph'ı genelde düşüktür karbonat gibi yüksek ph'lı maddeler saçınızın ve saç derinizin ph'ını bozar. Dengeyi bozduğunuz andan itibaren düzeltmek oldukça zordur, bu yüzden saçma sapan bilgilere alanıp saçlarınıza karbonat kullanmayın. Karbonat ne kepeği yokeder, ne de saç yağlanmasını azaltır, aksine daha yağlı saçlarınızın oluşmasını sağlar.
Özellikle "no-poo" denen yani şampuansız saç temizleme akımlarının yükseldiği günümüzde karbonatla saç temizlemeye çalışılıyor. Aslında bu bir yanıyla doğru bir yöntem, eğer saçınız yağlıysa karbonatlı su saçınızdaki yağla birleşip saçlarınızda sabunlaşma yaratır ve bu da temzilik için geri bir kayganlık sağlar, zaten karbonat önerenler akabinde sirkeli su kullanın diyorlar saçlarınız için, bu durumda da sirleki su saç ph'ınızı düşürür. Peki saçlar temizlenir ama ne kadar sağlıklı derseniz hiç sağlıklı bir yöntem değil, çünkü saçlarınızda önce bazik uygulama yapacaksınız ardından ph düşüreceksiniz. Yani işin özü karbonat saça faydalı bir madde değil, ullanmayın. Ha saçınıza zararsız bakım ve temizlik yapacaksanız sülfatsız şampuanlar kullanabilirsiniz.
Karbonatın Evdeki Faydaları
Karbonat evdeki bir çok problemde ciddi anlamda kullanılabilecek bir madde. Yani bir sürü saçma bilginin yanında gerçek faydalar da var, bunlar neler diyecek olursanız, örneğin yağ lekelerindeki etkisi, yağ lekelerini hızlı çıkarabilir, ancak çamaşır makinenize ilave etmeyin bir işe yaramaz. Halı, kanepe ve koltuklarda temizlik amaçlı karbonatlı su kullanabilirsiniz. İstenmeyen kokulara ve temizliğe yardımcı olacaktır, mutfak tezgahı ve lavabo temizliğinde de kullanabilirsiniz. Peki nasıl?
İlk olarak karbonatı çamaşır makinenize ilave edin yumuşatıcı niyetine kullanın diyen cahillere aldanmayın. Onlar sodyum karbonat ile sodyum bikarbonat arasındaki farkı bilmeden yazarlar. Maalesef bizde internet tam bir çöplük konumunda ve doğru bilgi neredeyse yok. Karbonat çamaşır makinesine konmaz suyu yumuşatmaz. O işlemi gören şey sodyum karbonattır, bunun biraz işlemden geçirilmiş haline eskiler çamaşır sodası derlerdi. evet çamaşır sodasını yumuşatıcı olarak kullanabilirsiniz.
Halı, kanepe ve koltuklarda zamanla istenmeyen kokular oluşabilir. Bu kokulardan kurtulmak için, ayda bir halı koltuk ve kanepelerinizi karbonatlı suyla silebilirsiniz. Hem yüzeylerinde iyi bir temizlik yapmış olursunuz hem de koku blokajı sağlarsınız.
Kirli lavabolar, mutfak tezgahları veya yanmış tencere temizliğinde de karbonat kullanabilirsiniz. Karbonat yapısı gereği baziktir ve çok kuvvetli olmasa da tıkanmış lavaboları açar, bu yüzden dönem dönem lavabolarınızı, mutfak tezgahınızı karbonatla silmek faydalıdır. Tabi bazı cahiller hemen karbonattan sonra limon önerirler, özellikle mermer yüzeylere limon uygulamayın, asit bu tarz doğal taşları sarartır. Tencereniz bir yemekten dolayı yandıysa içerisine karbonat ilave edip biraz sıcak su dökün sabah çok rahat temizlersiniz.
Yazı gene uzadı, karbonatın faydaları, günlük ev alanlarındaki kullanımı konusunu detaylıca anlatmaya çalıştım. Yazımı sosyal medyada paylaşırsanız sevinirim, daha fazla insanın bilgilenmesine yardımcı olursunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder