BAHARATLARIN KULLANIMLARI
Baharatlar, genellikle mutfakta yemeklere tat kazandırmak için kullanılır. Aslında sadece yemeklere tat katması için kullanılan baharatların, mutfak dışında da bir çok alanda kullanıldığını biliyor musunuz?
ADAÇAYI KULLANIMI
Adaçayı, demlenerek hazırlanır. 2 dakikadan fazla kaynatırsanız, çok yararlı olan bu çay, zararlı bir maddeye dönüşebilir. Bir tatlı kaşığı dolusu yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar derecede suyla haşlanır. Üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Çay olarak haşlanarak içildiği gibi, et yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılır. Özellikle karaciğer, ördek, kaz, tavuk ve av hayvanlarının kızartmalarında çok hoş bir koku ve tat verir.
ANASON KULLANIMI
Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilir.Anason bazı içkilerin hazırlanmasında da kullanılmaktadır. Anason, tatlılarda da kullanılan bir baharattır. Ayrıca kedi köpek mamalarına tat vermek için de kullanılır. Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir. Anason etle birlikte kullanılırsa ete ayrı bir lezzet katar. Gözlere sürme olarak da çekilebilir.
ARDIÇ KULLANIMI
Ardıç meyveleri sonbaharda siyahımsı mor renklerini aldıkları zaman toplanır ve tel elekler üzerinde kurtulur. Bu şekilde yenebileceği gibi, toz haline getirilip suyla karıştırılarak bir eriyik halinde de içilebilir. Ardıçta uçucu yağ bulunduğundan asla suda kaynatılmamalıdır. Ardıç katranı elde etmek için bitkinin yaşlı dalları gövdesi ve kökleri kesilerek, yarı yarıya toprak içinde bir testi içinde yakılır. Elde edilen sulu yağ dinlendirilerek katran dipten alınır.
BİBERİYE KULLANIMI
İçten ve dıştan kullanılır. Çay, şarap, alkol, uçucu yağ ve banyosu hazırlanır. Biberiye, derin temizlik sağlar ve antibakteriyel ürünlerden daha mikrop kırıcı özelliğe sahiptir. Biberiye bitkisi sağlığa çok yararlı olduğu gibi, mükemmel bir güzelleştiricidir. Şampuanla yıkanmaktan yıpranan saçları canlandırır. Bu nedenle özel şampuanların yapımında kullanılır. Yaprakları az miktarda katılarak ekmeği de içeren, fasulyeden keke kadar geniş bir yiyecek alanında kullanılabilir. Biberiyeyi pişmiş patateslere lezzet vermek ve yağını da sebzelere tat vermek için kullanılır. Etleri marine etmekte de kullanılabilir.
ÇAM FISTIĞI KULLANIMI
Türk mutfağında pilav, dolma ve helvanın bir malzemesi olarak kullanılır. Çam fıstığı yağı ise, tatlıcılıkta, sebze yemeklerinde, mayonez, margarin yapımında ve kozmetik sektöründe tercih edilmektedir. Kullanıldığı diğer sahalar Endüstriyel mânâda bu mahsul farklı işletmelerde başka bir üretimin girdisi olarak, market ve lokantalarda da, tüketim maksatlı talep edilmektedir.
ÇÖREK OTU KULLANIMI
Çörek otu, 2 gram veya bir silme tatlı kaşığı veya dolu dolu bir çay kaşığı kullanılabilir. 2 gram çörek otu ortalama 600 ile 650 tane arasındadır. Ayrıca bu rakam piyasada çokça bulunan ve Türkiye de yetişen çörek otu tohumları için geçerlidir. Çörek otu yağı günde üç defa, 5 damla veya 1 çay kaşığı bir miktar su ile kullanılabilir.
ÇEMEN OTU KULLANIMI
Çemen tohumu öğütülerek un haline getirilir ve bu undan az miktarda yemek ve çorbalara katılır. Marmara bölgesinde Çemen tohumu çıkarıldıktan sonra geri kalan kapçık kısmı da kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir ve yemeklere katılır. Çemen unu veya tohumu kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır ve sonra saç dipleri bununla ovalanır. El ve ayak terlemesine karşı çemen unu soğuk suda bekletildikten sonra kaynatılır ve ılıdıktan sonra önce el sonra ayak banyoları yapılır. Çemen unu, gül suyu ve az miktarda süzme bal ile krem yapılır ve yüze incecik sürülür. Bu krem cildi temizler.
DEFNE YAPRAĞI KULLANIMI
Defneden elde edilen defne yaprağı, yemeklerde tat vermek için kullanılmaktadır. Avrupa'da genelde önce kurutulur ve salça yapılırken beraberce pişirilir. Defne yağı, en çok sabun üretiminde kullanılıp, bunun yanı sıra kozmetik sanayisinde cilt nemlendirici olarak kullanılır. Şifalı ot olarak romatizma, deri kızarıklıkları ve kulak ağrıları için kullanılır.
DEREOTU KULLANIMI
Kendine has kokusu ve tadı ile dereotu Türk mutfağının vazgeçilmez çeşnilerinden biridir. Genelde salata malzemesi olarak veya yemeklere lezzet vermesi için kullanılır. Hem tohumları hem de yaprakları kullanılabilen dereotu tıbbi yönden vücuda faydalı bazı bileşikleri bünyesinde barındırır. İlaç niyetine kullanılır.
FESLEĞEN KULLANIMI
Fesleğenden çıkarılan yağ, parfüm ve haşere ilacı yapımında kullanılır. Fesleğenin yaydığı koku sinekleri uzak tutar. Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.
HARDAL TOHUMU KULLANIMI
Hardal tohumu dahili ve harici kullanılır. Siyah hardal ya da beyaz hardal bitkilerinin tohumları ya da bu tohumların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılır. Keskin ve yakıcı bir tadı vardır. Sos olarak ve soslara sarımsı renk vermek için zerdeçal ile birlikte kullanılır. Bütün haldeki hardal tohumları turşu salamuralarında, et ve deniz ürünleri pişirmede kullanılabilir. Lahana turşusu ve yağlı salamuraları tatlandırmak için kullanılır. Harici olarak hardal banyosu ve hardal yakısı ağrı kesici olarak kullanılır.
HİNDİSTAN CEVİZİ KULLANIMI
Hindistan cevizi yağı kozmetikte , ilaç yapımında ve yemek yapımında da kullanılır. Kabuğun içindeki etli kısmı ve tohumları kullanılır. Genellikle meyve olarak tüketildiği gibi, hindistan cevizinin suyu içecek yapımında da kullanılır. Rendelenip kurutulmuş hindistan cevizi mutfakta vazgeçilmez bir lezzet vericidir. Tatlılarda, dondurmalarda, kek ve pastalara lezzet verdiği gibi süsleme amaçlı da kullanılabilir.
HİNT CEVİZİ (MUSKAT) KULLANIMI
Hint cevizine muskat da denir. Ağacın meyveleri olgunlaştığında baharat olarak kullanılır. Geçmişte reçeli de yapılmıştır. Bebeklerde gaz giderici olduğuna dair inanışlar mevcuttur. Çekirdeği ve içi neredeyse aynı tattadır ama etli kısmı daha tatlıdır ve daha yoğun bir tadı bulunmaktadır. Çekirdeği, safran rengi nedeniyle hafif yemeklerde kullanılır. Peynir sosları için lezzetli bir ek olarak görülür. Küçük hindistan cevizi, sıcak elma suyu, sıcak şarap ve eggnog için kullanılan geleneksel bir tattır.
KAKULE KULLANIMI
Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya'da unlu mamüllere de katılır. Hintliler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumları reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır. Kakule aktarlarda kapsül şeklinde bulunan kakuleden yanınızda bulundurun ve gün içerisinde sakız gibi çiğneyin. Hem ferahlatır hem de ağız kokusunu giderir.
KARABİBER KULLANIMI
Karabiber, çok ince toz haline getirilerek ya da tohum olarak mutfakta vazgeçilmez baharatlardan biridir. Ete, balığa, sucuk, sosis gibi yiyeceklere karıştırılırsa onların bozulmasını engeller.
KEKİK KULLANIMI
Yemeklerin tadını zenginleştiren bir baharat olarak biliniyor. Ama aynı zamanda yağıyla, suyuyla, çayıyla şifa veren bir bitkidir. Kozmetik sanayinde de kullanılır. Dünyanın en iyi kekiği Türkiye´de yetişir. Ayrıca; salatalara, soslara, çorbalara, et ve sebze yemeklerine katılır. Hem lezzet verir, hem de hazmı kolaylaştırır. Et kurutulurken yanına kekik demeti asılarak mikroorganizma üremesini engeller.
KİMYON KULLANIMI
Kimyon baharatı, kimyon bitkisinin olgunlaştıktan sonra toplanıp kurutulan tohumlarından ya da bu tohumların öğütülmesinden elde edilir. Keskin, acı ve biraz sert bir tadı vardır. Özellikle et yemeklerine katılır. Kebap gibi pek çok yöresel yemekte, ayrıca bazı içkilere ve hamur yemeklerine çeşni katmak için kullanılır. Kimyon çay gibi demlenerek ilaç olarak da kullanılır.
KIRMIZI BİBER KULLANIMI
Çok kullanılan önemli baharatlardan biridir. Ayrıca gıda sanayinde başlıca doğal renk katkılarındandır. Mutfakta, şekerli ürünler hariç hemen her türlü yemekte, özellikle kırmızı rengin istendiği çok sayıdaki yöresel yemeklerde kullanılır. Yumurta, peynir, deniz mahsulü, sebze, tavuk, çeşitli soslar, et, çorba, turşu, pilav, çoban salatası, sebze, tahıl, ve benzeri yemeklere lezzet ve tat verir. Kırmızı pul biber sanayi hammaddesi olarak başta konserve, salça, turşu, acı sos, işlenmiş et ürünleri (pastırma-sucuk-sosis-salam vb ) için tarımı yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Kırmızı biberlerin; kurutulmuş, toz ve pul biber halinde kullanımı daha çok önem taşımaktadır. Toz ve pul halde çeşitli yemeklerde hoş lezzeti, aroması, acılıkları ve renkleri ile çeşni oluşturan kırmızı biberleri, dünyadaki insanların büyük çoğunluğu gıdalarında kullanmaktadır.
KİŞNİŞ KULLANIMI
Kişniş tohumlan pastacılıkta, baharat olarak bazı çorba ile yemeklerin hazırlanmasında ve içki endüstrisinde kullanılır. Ayrıca bitkinin taze yaprakları salatalarda ve kökleri de baharat olarak kullanılır. Ferahlatıcı hoş bir kokusu, tatlımsı baharlı ve meyvemsi bir lezzeti vardır. Et yemeklerinde ve zeytinyağlı dolmalara çeşni katmak için kullanılan yaprakları, yakıcı bir tat verir. Kişniş tohumu çay, baharat ve natürel ilaç yapımında ve kişniş tohumundan elde edilen eter yağı aroma tedavisinde ve de baharat olarak kullanılır.
KÖRİ KULLANIMI
Köriyi her türlü yemekte rahatlıkla kullanılabilir hatta bebeklerinizin yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Kullanımı da çok basittir. Köri özellikle kilo sorunu yaşayanlara yönelik olarak doyurucu özelliğiyle zayıflama sağlaması beraberinde sindirim sindirime yardımcı olması ilk sıralarda yer almaktadır.Köri çay ile birlikte kullanıldığında zayıflamaya etkisi olmasının yanında özellikle bağırsak kanseri başta olmak üzere kanser türlerine karşı olumlu etkileri bulunmaktadır.
KUŞ ÜZÜMÜ KULLANIMI
Mutfaklarımızda genellikle köftelerde,soslarda,çorbalarda. pilavlarda, komposto, kek, tatlı ve aşurelerde kullanılmaktadır. Sıcak şaraba katılır. Üzüm meyvelerinin, içerdiği antosiyaninler damar direncini artırdığından damar hastalıklarını tedavi etmekte kullanılır.
MAHLEP KULLANIMI
Mahlep meyve etinden mahlep ezmesi veya püresi, mahlep şarabı, mahlep çekirdeğinden ise mahlep tanesi, mahlep unu ve mahlep yağı üretilmektedir. Mahlep püresi ilaç olarak kullanımının yanı sıra mahlep şarabı üretiminde de kullanılmaktadır. Mahlep unundan, pasta ve çörekyapımında tat ve aroma maddesi olarak(kumarinden dolayı vanilya kokusu taşımaktadır) yararlanılmaktadır. Gıda endüstrisi dışında; parfümeri sanayi (parfüm, losyon gibi kozmetik ürünlerinde), boya sanayi (vernik, cila yapımında), mobilyacılık, ilaç sanayi ve anaç olarak bahçecilikte kullanılmaktadır.
MAYDANOZ KULLANIMI
Salatadan çorbaya hemen hemen her yemekte lezzet verici olarak kullanılır. Maydanoz taze veya kuru olarak tüketilebilir. Maydanozdan yeterince yararlanabilmek lçin kullanımına özen göstermek gerekir. Her şeyden önce iyi yıkanmalıdır. Çiğ yeneceğinde, yıkandıktan sonra bir süre su içinde beklemek doğru olur. Satın alınan maydanoz kağıt havluya sarılıp naylon torba içine konarak buz dolabında saklanır. Kullanılacağında yıkanır, kullanılmayan kısım temiz bez veya kağıt havlu üzerine konarak nemi giderildikten sonra cam kavanoz içinde birkaç gün buz dolabında bekletilebilir.
NANE KULLANIMI
Mide bulantılarını kesici ve koku verici olarak kullanılmaktadır. Ciklet, diş macunu, şeker ve daha bir çok sanayi dallarında fazlaca kullanılmaktadır. Şekercilik, likörcülük, lavantacılık ve eczacılıkta kullanılır. Nane, salata ve yemeklere güzel kokusu ve farklı tadıyla ayrı bir lezzet katmak için kuru ya da taze olarak katılabilir. Ayrıca, nane çayı hazmı kolaylaştırmak için yemeklerden sonra içilebilir.
REZENE KULLANIMI
Rezene bitkisinin yağı, buharı, tentürü, öğütülmüş tohumları, çayı ve tazeyken dal ve yaprakları kullanılabilir. Baharatı, rezene bitkisinin yapraklarından, kurutulmuş tohumlarından ya da bu tohumların öğütülmesiyle elde edilir. Balık ve tavuk yemeklerinde, salatalarda güzel koku ve tat verme amaçlı kullanılır. Yöresel olarak bazı unlu ve şekerli yiyeceklerin yapımında da kullanılır. Rezene kökü, sap ve yaprakları aroma ve dayanıklılık sağladığından, turşuculukta geniş ölçekte kullanılır.
SAFRAN KULLANIMI
Safran çok eskiden beri yetiştirilen önemli bir ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Kullanım alanları; boya sanayi, kozmetik sanayi, ilaç sanayi ve gıda sanayi olmak üzere dört ana başlık altında toplanabilir. Bu alanlardan gıda ve ilaç endüstrisinde çok geniş kullanım alanına sahiptir. Tıbbi amaçlar için çay şeklinde kullanılabilir. Safranbolu da tüketim daha çok aşure ve zerde yapımında ve lokum imalatın da kullanılmaktadır.
SALEP KULLANIMI
Salep bitkisinin kökü mevsiminde toplanır. Bir süre kurutulduktan sonra toz haline getirilir. Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda birçok çeşidi vardır. Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma ham maddesi olarak kullanılır. Özellikle Maraş Dondurması olarak bilinen dondurmaya tat ve koku kazandıran, dünyada sadece Kahramanmaraş'ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen saleptir.
SARIMSAK KULLANIMI
Kültür sebzeleri arasında yemeklik ve ilaçlık olarak kullanılan sarımsak, çok eski zamanlardan beri bilinen ve özellikle anavatanı olarak bilinen ülkelerde bol miktarda tüketilen bir sebzedir. Sarımsak, hem taze halde sebze gibi tek başına tüketilen, hem de kuru halde aroması ve kokusu ile mutfaklarda geniş kullanım alanı olan bir üründür. Ayrıca sarımsağın baş kısmının damıtılması ile yağı elde edilmekte ve bu yağ daha çok baharat kokulandırmada, eczacılıkta, mikrop öldürücü olarak bazı temizlik maddelerinde kullanılmaktadır.
SUMAK KULLANIMI
Sumak ülkemizde genellikle baharat ürünü olarak salatalarda kullanılır ve tıbbi olarak da etkisi bulunmaktadır. Sumak bitkisinin kırmızı yaprakları suda kaynatılıp gargara yapılması, boğaz ve dişeti hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Ancak sumak kaynatılıp içilirse zehirlenmelere karşı antikordur.Sumak meyvesinin perikarpı özellikle Anadolu’da ekşi tat verici olarak kullanılmaktadır. Yaprakları ise deri sanayiinde sepilemede (tabakalama) kullanılır. Meyvenin ekşi tadı, organik asitlere (malik, sitrik, tartarik vb.) bağlıdır ve toplam lezzet, yağsı, aldehitsi, otsu, et suyuna benzer, don yağsı, baharatsı ve biraz kimyonumsudur.
SUSAM KULLANIMI
Hamur işlerinin vazgeçilmezi olan susam Orta Doğu ve Asya ülkelerinin mutfaklarında sıkça yer alır. Karamelize edilen şekere susam eklediğinizde çıtır çıtır yiyebileceğiniz harika bir tatlı elde etmiş olursunuz. Susam et yemeklerine de çok yakışır salatalara ayrı bir tat katar. Ekmek ve pasta, simit ve her türlü hamur çeşitlerine üzerine serpilen susam tohumlarından yağ çıkararak da sıvı halde margarin haline de dönüştürülerek yemeklik olarak da faydalanılır. Yağı hemen hemen kokusuz ve soluk renklidir. Yemek yağı olarak kullanılır. Kabukları soyulmuş susam tohumlarının ezilmesiyle tahin elde edilir. Bu da tahin helvası yapımında kullanılır. Küspesi de hayvan yemi olarak kullanılır. Kozmetik ve ilaç amaçlı kullanılır. Tedavide müshil etkilidir.
TARÇIN KULLANIMI
Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Tarçını sağlığınızı düzeltmek veya bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kullanabilirsiniz.Tarçını çayınıza,kahvenize ekleyebilir yediğiniz meyvelerin,tatlıların üzerine serpebilirsiniz. Meyveleri de baharlı, lezzetli ve tarçın kokuludur, tarçın yerine kullanılır. Tatlılara, özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve, çikolata ve meyve soslarında, içeceklerde de yaygın olarak kullanılır.Mutfakta Kullanılışı Kuzu eti, tas kebabı, çeşitli soslar, sütlü ve pirinçli tatlılar, çikolatalı kekler, tartlar, punç, sıcak şarap, çay vb.
TARHUN KULLANIMI
Tarhun otunun en çok kullanıldığı yemekler arasında ise sulu tavuk yemekleri, yumurtalı yemekler, lazanya ve buğulama balık yemekleri geliyor. Tarhun otunun ince dalları sirke şişesine koyularak lezzet arttırılabilir.
TUZ KULLANIMI
Besin maddesi olması dışında tuz; dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemlerinde ve kimya sanayisinde yaygın olarak kullanılır.
VANİLYA KULLANIMI
Genellikle evlerde kullanılan vanilya doğal değildir. Pasta, çikolata, dondurma, şekerleme, kahve, kakao ve kola, likör gibi pek çok ürüne tat katmak için kullanılır. Vanilya, mide ve sinir sistemini üzerinde uyarıcı etkilere sahiptir. Koku verici olarak gıda ve parfüm sanayiinde kullanılmaktadır. Vanilya 3 şekilde kullanılabilir. Çubuk vanilyayı bütün olarak, öğütülmüş olarak veya Vanilya Özü olarak kullanabilirisiniz. Vanilyanın belki de en fazla sevildiği alan Dondurma ve sütlü tatlılardır. Ancak genel olarak tüm tatlılarda, hamur işlerinde, kahve, çikolata ve pek çok diğer gıda ürünün tadını ve aromasını zenginleştirir. Ayrıca kozmetik sektörü de vanilyanın yoğun kullanıldığı alanlardan biridir.
YENİBAHAR KULLANIMI
Yenibahar hoş bir kokuya sahiptir. Tadı ise tarçın, hindistancevizi ve biberi andırır. Balık ve av eti, salamura ve baharatlı etler yenibahar ile marine edilir. Bu baharat çorbalarda, dolmalarda, turşularda, konservelerde, bisküvi ve pudinglerde de tat ve koku vermesi için kullanılır. Dolma baharının esas baharıdır. Bütün etli ve zeytinyağlı dolmalarda kullanılır. Çeşitli yemeklere, köfte, sosis, çeşitli tatlılara, cevizli baklavaya, bazı içkilere katılır. Köri adlı baharat karışımında yer alır. Özellikle hamburgere konulursa lezzetini çok arttırır. Kek hamuruna da azıcık katılırsa çok lezzetli olur. Etlerin kokmaması için de kullanıldığı yaygındır.
ZENCEFİL KULLANIMI
Şifalı bir bitki türüdür. Baharat olarak kullanılır. Dünyanın birçok mutfağında genelde kök olarak kullanılır. Zencefil kökünden elde edilen toz veya eter yağı pasta, çorba, sulu yemekler, etli yemeklere aroma ve tat verici olarak katılır. Çöreklere katılır. Ayrıca zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır. Zencefilin birçok değişik kullanım alanları mevcuttur. Zencefil şekerlemesi ve zencefil turşusu, kristalize dahil olmak üzere birçok diğer formları da mevcuttur.
ZAHTER KULLANIMI
Zahter içecek çay ve kahvaltılık olarak tüketimin yanında karışımlar yapılarak çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılır.
ZERDEÇAL KULLANIMI
Zerdeçal, ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda eskiden turnusol kağıdı yerine zerdeçal kağıdı kullanılmaktaydı. Baharat olarak kullanılması için, zerdeçal bitkisinin temizlendikten sonra suda kaynatılıp kurutulmuş, koyu sarı renkli kök saplarının öğütülmesi gerekir. Elde edilen baharat safran yerine de kullanılır. Balık çorbası, pilav, söğüş ve çeşitli sebze yemeklerine çeşni olarak katılır. Zerdeçal çayı ise; bir bardak suya bir tatlı kaşığı katılır.Türk kahvesi gibi kaynatılır. Bal ile tatlandırılarak içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder