26 Eylül 2014 Cuma

Cildinizi Kışa Hazırlayın

Cilt Bakımının Önemi 


Sizler için cilt bakımının önemi, cilt bakımının özellikleri nelerdir, kışlık cilt bakımı nedir nasıl yapılmalıdır hakkında yazı hazırladık. 

Hepimiz bedenimize kattığı enerji ve cilde sağladığı bronzluk etkisi ile yazın güneşleniriz. Sonbaharın ilk günlerini yaşadığımız şu günlerde ise güneşin cildimizde bıraktığı kalıcı lekelerle bizlere zararlı yüzünü gösterir. Sonbahar, cildimizi sağlıklı bir şekilde kışa hazırlamak ve güneşin olumsuz etkilerinden arındırmak için önemli bir mevsim. 


Her sonbahar gelişinde güneş lekelerinden muzdarip hale geliyoruz. Melasma (kloasma), özellikle alında, dudaklarda, yanaklarda simetrik olarak oluşmuş kahverengi lekelerdir. Gebelikte görülen formuna kloasma (gebelik maskesi) denir. Gebe olmayanlarda da sebepsiz yere veya doğum kontrol hapı kullananlarda, menopozda, difenilhidantoin kullanımında, nadiren ise genetik olarak görülebilir.

Melanosit sayısında artış yoktur, fakat melanin miktarında artış vardır. Lentigo, özellikle 40’ lı yaşlardan sonra, açık tenli kişilerde, el sırtı, omuzlar, gövde ön bölge ve sırt üst kısımlarda daha sık rastlanan açık kahverengi, yıldızsı lekelerdir. Çillerle çok karışır. Yaz-kış deride kalır ve çillerden daha büyüktür. Melanosit sayısında ve melanin miktarında artış vardır. Efelidin, halk arasında “çil” olarak adlandırılır.

Özel Bilgi:

Çocukluk döneminde ciltte su toplamalara yol açabilecek kadar güneş yanıklarına maruz kalan kişilerde ilerde cilt kanseri riski daha fazladır.


Özellikle burun kenarları, yanaklar, ön kol, gövde üst kısmı gibi güneş gören bölgelerde, çok sayıda, sıklıkla ailesel geçişli bir tablodur. Melanosit sayısı normaldir, fakat melanin miktarı artmıştır. Çillerin lentigodan farkı güneşe çıkılmadığı zamanlarda solmaları, hatta kaybolmalarıdır. Güneş Lekelerine Kafa Tutan Tedaviler Kimyasal peeling Kimyasal peeling tedavilerinde amaç, ciltteki renk farklılıklarını gidermek ve cildi canlı hale getirmektir. Bu amaçla cilde kimyasal maddeler uygulanır. 

Kullanılan ajanlara göre, yüzeysel, orta ve derin peeling diye 3 ‘e ayırmak mümkündür. Açık tenli kişilerde daha iyi sonuçlar alınır.

Kimyasal Peeling

Sıklıkla alfa hidroksi asit (AHA) maddeler kullanılarak yapılan bir yöntemdir kimyasal peeling. Alfa hidroksi asitlerden en çok glikolik ve laktik asitler kullanılır, daha kısa ve etkili sonuç içinse TCA denen asit kullanılabilir. Güneş lekelenmelerinde etkili sonuçlar veren kimyasal peelingi, evde kendiniz de yapabilirsiniz.

Ayrıca tam olarak kimyasal peeling sayılmasa da %10 glikolik asitle 3 günde bir cildinizi silip 5 dakika sonra yıkamak ve her akşam yatmadan önce cildinize c vitamini sürmek de oldukça faydalıdır. 



Özel Uyarı:

16 yaşın altındaki çocukların cildi daha ince ve hassas olduğundan güneşten korunmalarına özellikle önem vermelidir. 

Solaryum ve bronzlaştırıcı kremlerden sakının.

Topikal tedaviler Leke tedavisinde güneşten korunmak esastır. Yaz aylarında en az 20 faktör bir güneş kremi, dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülür ve güneşin aktif olduğu 10 ile 17 saatleri arasında 2 saatte bir tekrar edilir. Aslında güneş kremleri sadece yazın değil, kış aylarında da kullanılmalıdır. Çünkü kışın bulutlar güneş ışınlarının ancak yarısını tutabilirler. Ve güneşin yıllar boyu bu birikici etkileri hem güneş lekelerinin daha kalıcı olmasına sebep olabilir, hem de tedavinin uzamasına, yeterli yanıt alınamamasına neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder