5 Ekim 2015 Pazartesi

Yoğurt

Yoğurt


Yoğurt
Sofraların vazgeçilmezi bir ürün yoğurt. Tam yağlı yoğurt, yağsız yoğurt, ligt yoğurt gibi ürünlerden sonra çeşit çeşit meyveli yoğurt üretildi, ancak son yıllarda evde yoğurt mayalayarak ev yapımı yoğurt kullanımı da artıyor, ayrıca probiyotik yoğurt son dönemlerde oldukç moda oldu. Peki nedir bu yoğurt, kaç kalori var, nasıl elde ediliyor, yapısında neler var işte bu yazı size bunu anlatacak.

Yoğurt sütün fermante edilmesiyle üretilen bir ürün, üretim tekniği laktik asit fermantasyonu ile mayalanmaya dayanıyor. Yoğurt sade yenildiği gibi, cacık, yoğurt çorbası, yoğurt tatlısı gibi ürünlerde sofralarda yerini alıyor, ancak en çok kullanımı ayran olarak kendisini gösteriyor. 

Yoğurt tarihsel olarak 5000 ile 6000 yıl arasında bir maziye dayanan bir gıda maddesi. Ancak Türklerin oldukça sık kullandığı ve yaygınlaştırdığı bir besin. Örneğin "Hamdi Ulukaya" isimli bir türk girişimci "chobani" isimli markasıyla süzme yoğurdu greek yogurt yani yunan yoğurdu diye bütün amerikada oldukça meşhur edip, meyveli yoğurt tüketimini kat kat arttırmıştır. 


Yoğurt Mayalama


Yoğurt sütten mayalanarak elde ediliyor. Yani kendisi bir mandıra ürünü ve protein, karbonhidrat ve yağ bulunan, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, çinko ve b2, b3, b6 ve b12 gibi b vitaminleri  ile a ve c vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir besindir.

Yoğurt mayalamadan önce 85 ° C (derece) kadar ısıtılır bu ısıda 20-30 dakika kaynatıldıktan sonra ısı 90 derece ve üzerine çıkınca 5 dakika daha bekletilir ve soğumaya bırakılır,  50 ° C (derece) ye kadar soğutulur ve 48 derecede mayalanma için  laktik asit sentezleyen yoğurt bakterileri ( lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus ve streptococcus thermophilus ) ilave edilerek 3 ile 8 saat civarında bekletilerek mayalanması sağlanır. Tabi evde de benzer bir yöntem izlenir bunu yoğurt mayalama konusunda işleyeceğim.

Yoğurt Kaç Kalori


Yoğurdun kalorisi aslındaki içindeki yağa göre belirlenir yani light yoğurtlar yağsız yoğurtlardır. Peki yoğurdun yağı neye göre belirlenir tabi ki sütün yağına göre, ayrıca yoğurt üstünde oluşan kaymak da sütün yağlılığına göre belirlenir. Zaten manda kaymağının kıymetli olmasının nedeni de içeriğindeki yağdır. İnek sütü %3-4, keçi sütü %4-5, koyun sütü %6-7 manda sütü %8-9 arası oranlarda yağ içerir. Tabi bizim konumuz çoğu zaman süt tozu, peyniraltı suyu, kezeinat, jelatin gibi katkılar içeren genelde inek sütünden yapılan market yoğurdu olduğu için o yoğurtların yaklaşık kalorisine bakacağız. 

  • Tam yağlı yoğurt 100 gramı 85 kalori 
  • Yarım yağlı yoğurt 100 gramı 70 kalori 
  • Süzme yoğurt 100 gramı 120 kalori
Bunlar harici yağsız veya light yoğurtlarla, meyveli yoğurtlar üretici firmaların standatlarında olurlar ve kalorileri genelde ambalajlarında yazılmaktadır. 

Probiyotik Yoğurt


Son dönemlerde kullanımı oldukça artan ve popüler hale gelen bir yoğurt çeşidi olan probiyotik yoğurt, aslına normal yoğurttan tek farkı mayalanma sürecinde içerisine eklenen başka bakterilerdir. Daha çok bağırsak ve sindirim sistemine faydaları olduğu söylenen bu yoğurt türü sağlıklı yaşam ve diyetlerde tercih ediliyor. Genelde yoğurtlara eklenen probiyotik bakteriler şunlardır; lactobacillus casei shirota, lactobacillus rhamnosus, lactobacillus acidophilus, lactobacillus acidophilus, lactobacillus acidophilus, lactobacillus johnsonii, bifidobacterium longum, bifidobacterium animalis.

Probiyotik yoğurtlar dair bilmeniz gereken en önemli şey, iddia edilen etkiler ve faydaların tam anlamıyla kanıtlanmış bilimsel bilgiler olmadığıdır. Yani konu hakkında çok az çalışma var. Ayrıca bu bakterilerin her insanda farklı etki göstereceği de bir başka gerçek. yani probiyotik beslenme özellikle mide ve bağırsaklar gibi sindirim sistemine faydalıdır ancak mucize beklemeyin.

Meyveli Yoğurt


Bir başka yoğurt çeşidi meyveli yoğurttur. Meyveli yoğurt eğer hazır alınıyorsa, meyve parçaları, meyve şerbetleri veya sadece meyva aromaları ilave edilerek satılan yoğurtlara verilen genel isimdir. Ambalajlı ürünlerde yoğurdun içeriği meyve oranı veya aroma oranları yazmaktadır.  Gene meyveli yoğurt kalorileri de ambalajların üzerinde içeriğindeki meyveye göre yazar. Ayrıca evde yoğurt mayalar gibi meyveli yoğurt mayalayabileceğiniz gibi meyve taneleri ile yoğurdu karıştırabilirsiniz. Ayrıca meyve reçellerini de yoğurda karıştırabilirsiniz. Bu nokta tamamen sizin tercihinize ve damak zevkinize kalmıştır.

Yazı burada bitiyor, yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşırsanız sevinirim, ayrıca eklemek istediğiniz bilgiler ve sorular varsa aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder