Limon Ağacı
Bu yazıda size sofraların, içecek ve tatlıların vazgeçilmezi limonu anlatmaya çalışacağım ilk olarak limonun yetiştiği ağacı anlatıp, sonra limon yaprağı ve limon kabuğunu anlattıktan sonra, limon suyunu anlatıp, enfes limon reçeli tarifi ile yazıyı bitireceğim.
Özellikle bu kış limon fiyatları el yakmıştı ülkemizde, 7 liraya kadar değişen fiyatlarda limon aldık, ama mevsimsel koşullarla birlikte limon 3-4 lira aralığında fiyatı olan bir meyve. Limon aromatik tadı ve faydaları açısından çok önemli bir meyve, nane limon, sarımsak limon, mandanoz limon, yoğurt limon gibi kombinasyonların vazgeçilmezi. Salataların baştacı, limonata için tek seçenek, çayın dostu, çorbanın gülü, balığın tartışmalı sevgilisi bir madde, kısaca çok tüketiyoruz iyi ki tüketiyoruz. Nedir bu limon nerede yetişir alameti farikası nedir? İşte otuziki kısım tekmili birden en bilimsel limon anlatımı.
Özellikle bu kış limon fiyatları el yakmıştı ülkemizde, 7 liraya kadar değişen fiyatlarda limon aldık, ama mevsimsel koşullarla birlikte limon 3-4 lira aralığında fiyatı olan bir meyve. Limon aromatik tadı ve faydaları açısından çok önemli bir meyve, nane limon, sarımsak limon, mandanoz limon, yoğurt limon gibi kombinasyonların vazgeçilmezi. Salataların baştacı, limonata için tek seçenek, çayın dostu, çorbanın gülü, balığın tartışmalı sevgilisi bir madde, kısaca çok tüketiyoruz iyi ki tüketiyoruz. Nedir bu limon nerede yetişir alameti farikası nedir? İşte otuziki kısım tekmili birden en bilimsel limon anlatımı.
Bahar aylarında çiçeklerinden gelen hoş kokusu ile herkesi büyüleyen adına romanlar yazılmış bir ağaçtır limon. Tüketimi fazla bir meyvedir limon. Ekşiliğini sitrik asit (citric acid) den alır. Yıl boyu yaprak dökmeyen bu ağaç (Citrus x limon) olarak bilinir. Bazı türleri 10 metreyi bulsada genelde daha kısa boylu ve verimi yksek türlerin tarımı yapılır. Anavatanı tam olarak bilinmeyen bir ağaçt olmakla birilkte ilk olarak hindistan veya çin dolaylarında yetiştiği, roma döneminde bütün akdenize yayıldığı düşünülmektedir. Ülkemizde akdeniz ve ege sahillerinde çok fazla tarımı yapılır. Hatta evlerin bahçelerine bile ekilir. Son zamanlarda bonsai limon denen cinsler ve bazı saksı türleri evde dahi yetiştirilmektedir. Dünyada limon dünyada en çok Hindistan, Meksika, Arjantin ve Çin de yetiştirilir.
Limon Yaprağı
Limon ağacı yaprak dökmeyen bir bitkidir. Limon yapraklarını bazı çaylara ilave edilerek tüketilebilir. Saf limon yaprağı çayı içmek çok iyi olmasa da çeşitli bitki çaylarından oluşan karışımlara limon yaprağı ilave etmek oldukça faydalıdır. Limon yaprağı tansiyon düşürmede ve kandaki yağın parçalanmasında oldukça işe yarar, ayrıca zeka ve hafıza üzerinde olumlu etkileri vardır.
Limon Kabuğu
Keklere, pastalara tatlılara rendelenerek tükettiğimiz bir besindir limon kabuğu. Limon kabuğunun zayıflattığı çok sık söylenen bir şey, peki buna inanıyormuyuz tabi ki hayır. Yani tek başına bir madde sizi zayıflatmaz. Bu tarz mucizelere inanmayın. Peki limonun bütün vitamini kabuğunda mı? Evet biraz evde elma soyan anneye döndüm bu aralar. Ama eskiler haklı, limon kabuğunda c vitamini içinden daha fazla. Limon kabuğunun 100 gramında yaklaşık 129 mg c vitamini varken limon suyunda yaklaşık olarak 59 mg c vitamini mevcut.
Diğer vitaminler içinde aynı şeyler sözkonusu b1, b2, b3, b6 açısından 2 kat daha zenginken, limonun içinde bulunmayan b12 ve a vitaminleri limon kabuğunda mevcut. Yani anlayacağınız limon suyu yerine limon kabuğu tüketmek çok daha mantıklı. Limon suyunun 100 gramı 29 kaloriyken, limon kabuğu 47 kalori.
Neyse konuyu fazla uzatmayayım. Limon kabuğu kolestorole oldukça faydalı bir besin. Limon kabuğunun zayıflamaya etkileri var, ancak buradan uyarayım, sağda solda yazan, yoğurtla limon kabuğunu karıştırın hemen zayıflayın gibi sözcüklere kanmayın. Limon kabuğu çok iyi bir antioksidandır ve serbest radikallere karşı bünyenizi koruyarak vücudunuzun direncini arttırır. Kansere karşı koruyucu özellikleri olan bir maddedir limon kabuğu, ama bu cümleden kansere iyi gelir, kanseri önler gibi saçma sapan bir sonuca ulaşmayın. Limon kabuğu metabolizmaya oldukça iyi gelen bir maddedir, ayrıca kemik gelişimine de faydalı bir besindir limon kabuğu.
Ancak burada bir konuya dikkat etmek laızm, limonları aldığınızda kabuklarını tüketecekseniz bol suyla yıkamalısınız. Hatta kabukları sirkeli suda bekletmeniz faydalıdır, çünkü zirai ilaçlar ve diğer maddeler kabukta çok bulunurlar ve bu ilaç atıklarından iyi arındırmak gerekiyor.
Limon Suyu
Hastalandığımızda c vitamini almak amaçlı, çaya çorbaya kullanılan bir su limon suyu. Ateş düşüren, boğazı yatıştıran, sindirim sistemine faydalı, böbrek taşı oluşumunu önleyici anti oksidan bir madde doğal limon suyu. Ha unutmadan marketlerde gördüğümüz, restoranlarda bulunan hazır limon suları asla doğal limon suyunun yerini tutmaz. Zaten onlar için genelde limon sosu vb. tanım kullanılır çünkü yapay sitrik asitten imal edilirler. Peki organik limon suyu nedir, içeriğinde neler var.
Limon suyuna ekşiliğini veren şey aslında sandığınız gibi c vitamini (ascorbic acid) değil sitrik asit (citric acid)'dir. Limon suyunda yaklaşık olarak %5 sitrik asit bulunur. Ayrıca tam bir c vitamini deposu olarak lanse edilen limon suyunun 100 grmında yaklaşık olarak 50 mg askorbik asit var ve bu yalnızca %0,5 c vitamini ediyor. İnternette konu hakkında araştırma yaptığımda gene fecaat rakamlarla karşılatım. Analiz sitelerindeki vitaminler içindeki dağılım rakamlarını kopyalayıp sanki liomonda %70 c vitamini varmış gibi yazmış bir çok cahil. Neyse c vitamini hakkında bir başka bilgi, dünyadaki en iyi c vitamini kaynağı kuşburnudur, ayrıca maydanozda limondan daha fazla c vitamini var.
Ancak limon suyunun ana bileşeni sitrik asittir, ve sitrik asitten sonra, %4 kadar şeker içerir limon suyu, %4 doğal lifler, %1 protein ve sonrasında %0,5 c vitamini, %0,3 folik asit (b9 vitamini), %0,1 kolin içerir, geri kalan mucizeler atfedilen vitaminler ise eser miktarda vardır.
Limon suyunun 100 gramı yaklaşık olarak 30 kaloridir ve ph seviyesi limonun olgunluğuna göre ph2 ile ph3 arasında değişir. Yani ekşi limonda sitrik asit daha fazladır ve ph daha düşüktür.
Uzun lafın kısası limon suyu faydalıdır. Ancak internette bir çok sitede ballandırıla ballandırıla anlatıldığı gibi vitamin deposu falan değildir.
Bu aralar tatlılarla aram pek iyi, llimon cheesecake de peynirle birlikte harikalar yaratsa da daha yoğun limon içerikli tatlılar yapmak mümkün, işte bende size pratik limon tatlısı tarifi.
Malzemeler
Limon suyuna ekşiliğini veren şey aslında sandığınız gibi c vitamini (ascorbic acid) değil sitrik asit (citric acid)'dir. Limon suyunda yaklaşık olarak %5 sitrik asit bulunur. Ayrıca tam bir c vitamini deposu olarak lanse edilen limon suyunun 100 grmında yaklaşık olarak 50 mg askorbik asit var ve bu yalnızca %0,5 c vitamini ediyor. İnternette konu hakkında araştırma yaptığımda gene fecaat rakamlarla karşılatım. Analiz sitelerindeki vitaminler içindeki dağılım rakamlarını kopyalayıp sanki liomonda %70 c vitamini varmış gibi yazmış bir çok cahil. Neyse c vitamini hakkında bir başka bilgi, dünyadaki en iyi c vitamini kaynağı kuşburnudur, ayrıca maydanozda limondan daha fazla c vitamini var.
Ancak limon suyunun ana bileşeni sitrik asittir, ve sitrik asitten sonra, %4 kadar şeker içerir limon suyu, %4 doğal lifler, %1 protein ve sonrasında %0,5 c vitamini, %0,3 folik asit (b9 vitamini), %0,1 kolin içerir, geri kalan mucizeler atfedilen vitaminler ise eser miktarda vardır.
Limon suyunun 100 gramı yaklaşık olarak 30 kaloridir ve ph seviyesi limonun olgunluğuna göre ph2 ile ph3 arasında değişir. Yani ekşi limonda sitrik asit daha fazladır ve ph daha düşüktür.
Uzun lafın kısası limon suyu faydalıdır. Ancak internette bir çok sitede ballandırıla ballandırıla anlatıldığı gibi vitamin deposu falan değildir.
Limon Tatlısı
Bu aralar tatlılarla aram pek iyi, llimon cheesecake de peynirle birlikte harikalar yaratsa da daha yoğun limon içerikli tatlılar yapmak mümkün, işte bende size pratik limon tatlısı tarifi.
Malzemeler
- 2 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 2 limonun kabuğu rendeleyin
- 1 limonun suyu
- 2 su bardağı su
- 1 paket kakaolu petibör bisküvi
- 5-6 adet ceviz içi
Bir borcam tepsiye önce bisküvilerinizi dizin ve sonra üzerlerine hazırladığınız sosun yarısını dökün. Sosu sıcakken dökmeniz önemli. Daha sonra bir kat daha bisküvi dizin ve sosun diğer kalan yarısını borcamın üzerine dökün. Tatlınızı buzdolabında 2 saat soğuttuktan sonra tüketmeye hazır afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder