Yoğurt Faydaları
Biraz hasta olsak veya ateşimiz çıksa annelerimiz nane limondan sonra ellerinde bir yoğurt kasesi ile belirirler, ye bunu çok faydalı mikrop kırar diye. Ya da zayıflamak istediğimizde bölgesel yağ eritme amaçlı olarak da lk sarıldığımız maddelerden birisi yoğurttur. Peki yourdun gerçekten faydaları neler bunu ne kadar biliyoruz. Şifa niyetine yenen sarımsaklı yoğurt faydalı bir madde mi? Yoğurt diyeti gerçekten işe yarar mı veya yoğurt zayıflatır mı? En olmazı oramıza buramıza yoğurt sürersek yoğurdun cilde faydası olur mu, işte otuziki kısım tekmili birden bu yazıda.
Evet yoğurt günlük hayatımızda, yoğurt çorbası yapılan, süzmesi tüketilen, probiyotikten meyvelisine envai çeşidi olan, özellikle sarımsakla yenmesi öğütlenen yourdun daha önceki yazılarda bir bakteri olduğunu yazmıştık. Genele bakteri denince kadınlar korkutularak hijyen manyağı haline getirilirler, ama işte her bakteri kötü değil, bakterilere kıymayın efendiler. Yoğurt faydalı bir bakteri ama neye faydalı. Şimdi onu yazalım.
Yoğurdun Sindirim Sistemine Faydaları
Yoğurt sindirim sistemine faydaları bilinen bir gıda maddesidir. Yoğurt özellikle bakteriyel yapısı nedeniyle sindirim sistemine yararlıdır. Hatta son yıllarda normal yoğurtların yanında başka bakteriler içeren probiyotik yoğurtlar sindirim sistemine faydası nedeniyle tüketiliyor. Özellikle sindirim problemi yaşayan ve kabız insanlara yoğurt kullanımı çok önemlidir. Ayrıca antibiyotik tüketiminde oluşan ishale karşı yoğurt oldukça önemlidir. Çünkü antibiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri komple yokeder. Bunlar haricinde gaz oluşumunu azaltıcı etkileri vardır.
Yoğurdun Tansiyona Faydaları
Yoğurt özellikle hipertansiyon durumlarında faydalı bir gıdadır. Hipertansiyon yani yüksek tansiyon kan basıncının normalden fazla olmasına verilen addır. Kronik veya başka değişle sürekli hipertansiyon, kalp ve damarları aşındırıcı etki gösterir. Özellikle yağsız yoğurt hipertansiyon durumlarında oldukça faydalıdır.
Yoğurdun Diyabete Faydaları
Diyabet yani kan şekeri yüksekliği vücudumuzdaki insülin azlığından veya vücudun insüline direncinden dolayı ortaya çıkar. Yoğurt düşük karbonhidrat içermesi ve besleyiciliği için sağlık açısından birebirdir. Bu yüzden diyabet hastalarının günlük diyetlerinde oldukça sık yeralır. Yoğurdun sindirim sistemindeki faydaları da gösteriyor ki şeker hastaları muhakkak günde bir kase yoğurt tüketmeliler.
Yoğurdun Kolesterole Faydaları
Kolesterol kan damarlarındaki sertleşmenin ana nedenidir. Daha çok hayvansal gıdalardan edinilen bu madde, bazı insanlarda yüksel kolesterol olarak kendisini gösterir ve kalp damar sağlığı açısından zararlıdır. Yoğurdun kolesterole iyi geldiğini hemen hepimiz biliriz, zaten doktorlar da günlük belli miktarda muhakkak yoğurt tüketmeyi tasiye ederler. Ancak kolesterol için kullanacağınız yoğurdun yağsız olmasına özen gösterin.
Yoğurt Mikrop Kırar
Annelerimiz özellikle hastalık döneminde ellerinde bir kase yoğurtla gelip ye bunu mikrop kırar derler. Yoğurdun mikroplara karşı faydalı olduğu düşünülür. Oysa mikrop dediğimiz şey bakteriler ve virüslerdir, Ancak yoğurt yazısında anlattığımız üzere yoğurt zaten başlı başına bir bakteri kültürüdür. Ancak her bakteri zararlı diye bir şey yok tabi. Özellikle uzun yaşamış insanlar genelde uzun yaşamanın sırrı sorulduğunda muhakkak bir yerlerde yoğurt yediklerini söylerler. Yoğurt sindirim sistemine oldukça faydalı bir mikroptur diyelim biz b una. Yoğurt içindeki bakteriler, sindirim sistemindeki bir çok zararlı akteriye karşı birebirdir bu yüzden yoğurt bir antibyotik gibi mikropları kırıp sizi hastalıktan kurtarmasa da sizi hasta olmaya karşı korur diyebiliriz.
Yoğurt Diyeti
Yoğurdun yağ yakma kapasitesi bilindiği için, yoğurdun zayıflamaya faydası oldukça fazladır. Ancak yoğurt diyeti yaparken yağsız yoğurtlar kullanmanızı öneririm. Yoğurt diyeti denilince fransız kadınlara atıfta bulunanlardan bir haftada 5 kilo zayıflayın diyenlere, ayda 15 kilo verileceğini aktaranlara kadar türlü yazılar mevcut. Yoğurt zayıflamaya ve yağ yakmaya gerçekten faydalı mı. Aslında yoğurt yağ yaklmada oldukça faydalı bir yiyecek. Bizde genelde zayıflama baskülle başlayıp baskülde bitiyor. İlk tartılma ile son tartılma arasındaki kilo farkını zayıflama olarak algılıyoruz. Ancak kilo vermek zayıflamak değildir. Yani sıvı ve kas kaybedilerek zayıflanmaz. Zayıflamak için yağ yakmalısınız.
Yoğurt diyetinde sürekli limondan bahsediliyor, limon ve yoğurdun zayıflatıcı etkisi ve yağ yakmaya faydaları biliniyor. Bir kase yağsız yoğurda bir limon sıkılarak öğle porsiyonlarında tüketmek hem kilonuzu korumanız için oldukça önemlidir. Limon ve yoğurt yağ yakıcı besinlerdir. Ayrıca kekik, nane, çok az çörek otu ilave ederek öğle porsiyonunuzu hem faydalı hem de leziz hale getirebilirsiniz. Tabi bunu yaparken ekmek ve şekeri hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor, özellikle kilo vermek için hazır gıdalardan çikolata vb. şekerlemelerden, tatlılardan uzak durmalısınız. Hatta rafine şekeri tümden hayatınızdan çıkarmalısınız.
Yoğurdun Osteoporoza Faydaları
Osteoporoz yani kemik erimesi özellikle belli bir yaşın üzerindeki insanları oldukça olumsuz etkileyen bir hastalık. Özellikle kadınlarda görülen bu hastalık, özellikle 40 yaş üzerinde görülmeye başlar. Düzenli beslenmeyen ve güneş görmeyen insanlarda daha sık görülür. Yoğurt osteoporoz hastalarına sıkça tavsiye edilen bir besindir. Yoğurdun yapısında bulunan kalsiyum ve fosfor bu hastalığa karşı oldukça faydalıdır. Osteoporoz hastalığında d3 vitamini de ihmal edilmemeli, mümkünse güneşlenme yoluyla alınmalıdır.Bu hastalıktan şikayet edenler özellikle naneli yoğurt tüketmeliler.
Yoğurdun Kemiklere ve Dişlere Faydaları
Kemik gelişimi ve çeşitli kemik rahatsızlıkları ve kırıklar için yoğurt oldukça faydalı bir besindir. Özellikle çocuklardaki gelişim döneminde sağlıklı kemik gelişimi için süt tüketmek gerekiyor, ancak süt kadar yoğurtta kemik gelişimine faydalıdır. Yoğurtta bulunan kalsiyum kemik gelişimi ve kırık konularında bünyenize çok yardımcı olur. Bir başka açıda sağlıklı ağız ve diş yapısı için yoğurt oldukça önemlidir. Ayrıca dişlerin gelişimi konusunda oldukça faydalı olan yoğurt ağız kokusu ve tartar oluşumuna karşı da son derece etkilidir.
Yoğurdun Ülseratif Kolite Faydaları
Ülseratif kolit, ülser ve açık yaralar ortaya çıkaran bir kolit hastalığıdır. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalığın tedavi süreci de oldukça ağrılı ve zordur. Kalın bağırsak ve anüse yakın bölgelerde tutunur. Yoğurt sindirim sisteminin düzenlenmesinde bu hastalarda oldukça faydalı bir besindir.
Yoğurt Neden Uyku Getirir
Yoğurt laktik asit içerir. Çok yoğun hareket ve yorucu işler sonunda kaslarımızda laktik asit salınımı gerçekleşir. Laktik asit vücutta gevşeme yapar ve bu da uykunuzu getirir. Ayrıca yoğurtta bulunan triptofan bulunur, seratonin ve melatonin salgılanmasını sağlayarak zihninizi rahatlatır ve uykunuzun gelmesini sağlar.
Yoğurdun Cilde Faydaları
Yoğurt bir çok kadının cilt bakımında kullandıkları bir maddedir. Yoğurt daha çok cilde sürülerek veya maske olarak kullanılır. Yoğurt maskesi ile ilgili bir çok tarif bulunmakla birlikte bunlardan en meşhuru için karbonat maskesi diyebiliriz. Ancak daha önce çok işe yaramadığını yazmıştım. Aslında yoğurt cilde faydalıdır. Eski tarihlerden bu yana kullanılan bir yöntemdir, kleopatranın güzellik sırları içinde anlatılan bir yönteme dayanır. Çünkü yoğurtta laktik asit bulunur ve günümüz dermokozmetikleri genelde laktik asit ve glikolik asit içerirler.
Aha yani alfa hidroksi asit fgurubundan olan laktik asit, özellikle sivilceler ve sivilce izleri konusunda etkili olduğu gibi laktik asitin güneş lekelerine de etkileri vardır. Yoğurdun cilt üzerindeki faydaları düşük laktik asit içeriğindendir. Cilt lekeleri için kullanacaksanız ekşi yoğurt daha faydalıdır çünkü laktik asit oranı daha yüksektir.
Yoğurdun çillere, ciltteki yağlanmaya ve gözeneklere de etkisi vardır, ancak yüzünüze yoğurt sürerek mucize beklemeyin. Konuyu daha detaylı olarak yoğurt maskesi yazısında inceleyeceğim ona gözatabilirsiniz.
Ayrıca bir bilgi daha vereyim malum internet birbirinin aynı ve yalan yanlış bilgilerle dolu, güneş yanıklarına yoğurt sürün gibi bir yanlış inanış var. bunu sakın yapmayın. yoğurt bir bakteri kültürüdür ve güneş yanıklarında yoğurt bölgede enfeksiyon oluşmasına ve yaralanmasına yol açabilir. yani güneş yanığı olan bölgeyi steril tutmak, soğuk kompreks yani buz uygulamak yerine yoğurt sürerseniz bölgedeki yanığı daha ciddi bir yara haline getirebilirsiniz.
Yoğurdun Zararları
Hep faydalarını yazdık peki bu yoğurdun hiç mi zararı yok. Tabi ki var, her şey gibi dozunda ve kararında kullanılmazsa veya yanlış kullanılırsa zarar verebilir. Aşırı yoğurt tüketimi ishale neden olabilir. Ayrıca çok yoğurt tüketimi sindirim sisteminde gaz yapar.
Özellikle hazır yani endüstiriyel yoğurtlarda çeşitli kimyasallar bulunuyor ve çok tüketimi insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu yüzden mümkün mertebe hazır yoğurt tüketmemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca doğal dahi olsa fazla yoğurt tüketimi vücutta çeşitli sistemlerin işleyişini bozabilir.
Neyse yoğurt konusunda bir iki tarif vereip yazıyı bitireyim. Malum bu kadar fayda saydık bir yoğurt çorbası yani yayla çorbası ve yoğurt tatlısı tarifi vermeden olmaz.
Yoğurt Çorbası
Yoğurt çorbası veya yayla çorbası denen çorba oldukça faydalı bir çorbadır. Yoğurt, pirinç, nane, tereyağı ve kırmızı pul biber kullanılarak yapılır.
Yoğurt çorbası tarifi için gerekli malzemeler, 6 veya 7 su bardağı suyu tencerede kaynamaya bırakın, daha sonra 3 tam dolu yemek kaşığı pirinci kaynar suya ilave edin, içerisine 1 yemek kaşığı un ilave edip iyice karıştırın. Pirinçler pişip çorba kıvam aldığında yoğurdu ilave edin. Çorba piştiğinde bir tavada bir yemek kaşığı tereyağını eritip, pul biber ve nane ile iyice karıştırın. bu karışımı en son çorbaya ilave edin. Yayla çorbası yani yoğurt çorbası yaparken, yoğurdun kesilmesini önlemek için tuzu en son ilave edin.
Yoğurt Tatlısı
Yoğurt tatlısı tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler 3 adet büyük boy yumurta, 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 kahve fincanı yağ, 1 çay bardağı şeker, 1 su bardağı un, 1 paket vanily, 1 paket kabartma tozu, 1 limonun kabuğu (rendeleyin).
3 adet yumurta ve 1 çay bardağı şekeri iyice çırpın, çırpmak için blender kullanabilirsiniz. Ardından 4 yemek kaşığı yoğurt ve 1 kahve fincanı yağı ilave edip iyice çırpın. En son 1 su bardağı unu ilave edip iyice çırpın. Son olarak kabartma tozu, vanilya ve limon kabuğunu ilave edip iyice karıştırın. Kare borcam tepsiyi yağlayıp hazırladığınız hamuru dökün ve önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 20 ile 25 dakika arasında pirişirin. Sonrasında fırından tepsiyi çıkarın.
3 su bardağı şeker, 4 su bardağı su ve yarım limonla hazırladığınız şerbeti tatlının üzerine dökün ve daha sonra tatlı soğuduğunda hindistan cevizi serperek servis edin.
Yoğurdun faydaları ve zararları hakkında yazım burada bitiyor. umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur, konuyla ilgili fikirleriniz ve bilgileriniz varsa aşağıdaki yorumlar kısmından sorabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder