Limonata Nasıl Yapılır
Yaz aylarının vazgeçilmezidir limonata. Çocukluğumuzda annelerimiz evde yapıyorlardı, sonra toz içecekler çıktı, bilmiyorduk o zamanlar zararlarını. Hazır limonatalar içtik sonra bolca, nutella yiyip uludağ limonata ile lost seyrettik. Peki nedir bu limonata, ev yapımı limonata ile hazırları arasındaki farklar nelerdir bu yazıda bunu anlatmaya çalışacağım. Pek tabi limonata tarifi de vereceğim, limonatanın nasıl yapıldığını da anlatacağım. İşe önce hazır limonatalar ile başlayalım ki doğalı sona kalsın. Sonuçta limonata deyip geçmemek lazım adına filmler yazılmış, yokluğunda kendisini mutsuz hisseden fanlar yaratmış bir içecek bu.
Raflarda bize uludağ limonata, cappy limonata, doğanay limonata, lita limonata, sırma limonata, dimes limonata gibi markalardan göz kırpan bu ürünün en güzeli evde taze sıkılmış limon suyuyla hazırlananlardır.
Limonata Yapımı
Market raflarında yer alan ambalaklı gazsız içecek olarak satılan limonatalar hiç de öyle düşündüğünüz gibi saf limondan yapılmazlar. Ya hiç limon suyu içermezler ya da çok az oranda limon suyu içerirler. Peki nedir bu limonataların içeriği. Aslında cevap basit eskiden bakkallarda yuvarlak uzun ambalajlarda satılan limon tuzlarını hatırlayanlar varsa cevap limon tuzu dediğimiz sitrik asitte (citric acid) gizli, biraz sitrik asit biraz şeker alın size limonata.
Genelde market raflarında gördüğünüz limonataların içindekiler kısmında şunlar yazar. İçeriği; su, limon suyu konsantresi, şeker veya fruktoz-glikoz şurubu, kıvam vericiler ( akasya gamı, ağaç reçinesinin gliserol esterleri),
antioksidan (askorbik asit), asitliği düzenleyiciler (sitrik asit, sodyum sitrat) aroma vericiler, renklendiriciler (e 104), koruyucular (potasyum sorbat, sodyum benzoat)
Ayrıca şekersiz limonatalar pek meşhur son zamanlarda onlarda ise şeker yerine tatlandırıcılar (aspartam, asesulfam K, süklaroz) gibi maddeler yazılır.
Tabi şimdi siz bir kimyager veya beslenme uzmanı değilsiniz. Bunlar nedir diyeceksiniz. Özellikle açıklamaya en tartışmalılardan başlayayım. Son dönemlerde limonatalardaki renklendiriciler içinde E 104 var ve bu madde kanserojen denmeye başlandı. Evvela şunu açıklamak lazım büyük E harfi ile başlayan ve sonunda rakam olan her şey kanserojen değil, bunlar çeşitli kimyasal maddelerin gıda sektöründeki kısaltma kodları. E104'de renklendirici bir madde, kolin sarısı olarak bilinir kimyasal formülü (C18H13NO5/8/11S1/2/3Na1/2/3) olarak bilinir. Oldukça sık kullanılan bir gıda ve kozmetik boyasıdır, hakkında kanserojen gibi saçma sapan aslı astarı olmayan bilgiler yayılmaktadır, Üstelik bu cahil cühala tayfası sanki yiyen ölecek gibi bir şekilde anlatıyorlar. Buradan tekrar yazayım, hiçbir ambalajlı gıda maddesi sağlıklı değildir, doğal beslenin, ama lütfen bu tarz cahillere de pirim vermeyin. Hazır ve boyalı tüm gıdalardan uzak durun, ama en çok rafine şeker içeren yani glikoz şurubu olanlardan uzak durun. Ama E104 kanserojen değil daha çok gıdalarda kullanımı çocuklarda hiperaktivite yapar şüphesi beyan edilmiş, kozmetik kullanımında deri hastalıklarına neden olduğu iddia edilen bir madde. Tabi bunlar iddia ve madde takibe alınmış durumda.
İşte şeker niyetine kullanılan tatlandırıcı şuruplar da hepimizin malumu, sağlık açısından oldukça zararlı şeyler. Hatta rafine şekerin kendisi dahi insanların tüketmemesi gereken bir madde. Gazlı ve gazsız içeceklerin büyük çoğunluğunda bu glikoz şuruplar ve şeker yeralıyor. Bunun haricinde bu içeceklerin bozulmasını önlemek için bol miktarda koruyucu da kullanılır.
Yani neymiş bu kimyasalları tüketmemek için evde kendi limonatamızı kendimiz yapmalıymışız.
Ev Yapımı Limonata
Limonla yapabileceğiniz bu harika içecek kullandığınız limon oranına göre sizin için oldukça faydalı bir hale gelecek. Üstelik tercihinize göre biraz nane, çilek, kivi, portakal ilave ederek daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Peki nasıl yapılır bu limonata, işte size tarifi.
Limonata Tarifi
Limonata yapımı oldukça basit bir içecek. Ben size oldukça yoğun bir tarif vereceğim. Hazırlayacağımız limonata yaklaşık 1 litre olacak.
Malzemeler:
- 3 su bardağı su
- 10 adet limon
Limonları önce dışlarını yıkayayarak bir gün önceden buzluğa kaldırıyoruz: Buzluktan çıkardığımız limonları 15 dakika kadar bekletip, dörde bölüyoruz, bıçağın ucuyla çekirdeklerini çıkarıp rendeliyoruz, iyice rendelemek önemli. Su ve rendelenmiş veya blenderden geçirilmiş limonları karıştırıyoruz. Tercihe göre şeker, bal, nane, fesleğen, ekleyip buz koyduğumuz bardağa doldurup servis yapıyoruz.
Eğer çilekli limonata yapacaksanız, 8 adet orta boy çileği limonlarla birlikte rendeleyin veya blenderden geçirin. Portakallı limonata yapacaksanız 1 adet portakala aynı işlem yapmalısınız. Kivili limonata için 2 adet kivinin kabuklarını soyarak limonlarla birlikte rende veya blenderden geçirmelisiniz.
Yazım burada bitiyor. Yazın bizi ferahlatan limonata, kışın tam bir şifa kaynağı olup nane limon olarak çıkar karşımıza. Sorularınız, önerileriniz ve görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından iletebilirsiniz. Segiyle kalın, sizde limondan kaynaklı yüzünü ekşitenlerdenseniz veya limon tikiniz varsa bile hep gülmeniz dilelerimle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder