Yoğurt Yapımı
Yoğurt tarihi çok eski bir besin maddesi. Eskiden insanlar kendi olanaklarıyla yaptıkları yoğurdu zamanla hazır olarak almaya başladılar. Peki yoğurt nasıl mayalanır, evde yoğurt yapımı nasıl olmalı konularında bilgi vermek istiyorum. Çünkü günümüz ölçek ekonomisinde artan nüfusla birlikte insan talebi yüksek ve bu talebe yetecek üretim bir takım zorluklar çıktıkça kolay teknikler gelişiyor ve bu bizlerin sağlıklı gıdaya ulaşmamızı engelliyor. İşte bu yazıda evde yoğurt mayalamak hakkında bilgiler vereceğim.
Yoğurt Nasıl Yapılır
Yoğurt yapmak için ana hammadde süttür. Çeşitli hayvanlardan elde edilen sütler farklı olduğu için bu sütlerden elde edilen yoğurtta çok farklı olur. Artan şehirleşme ve metrapol hayatı nedeniyle insanlar yoğurdu daha çok hazır almaya başladılar. Ancak son zamanlarda yaşanan doğala dönüş ve insanların daha sağlıklı gıda talebiyle birlikte evde yoğurt mayalama tekrardan popüler olmuş durumda. Peki yoğurt nasıl mayalanır, bunun bir inceliği var mı bazı insanların mayaladığı yoğurt nasıl daha iyi oluyor işte bu yazıda özellikle evde yoğurt mayalamak için çeşitli bilgiler vereceğim.
Yoğurt Mayası
Sütün içinde fermantasyon gösteren bakterilerin üremesi sonucu yoğurt açığa çıkar. İşte yoğurdu oluşturan bu bakterilere yoğurt mayası denir. Son zamanlarda nohut ve ısırgan otu gibi maddelerde süt bekletilmek suretiyle yoğurt mayası yapılmaya çalışılır. Nohutu süte bekleterek maya hazırlayabilirsiniz, ancak buna gerek yok, zaten market yoğurduyla mayalamaya başladığınız andan itibaren zaman içerisinde 3-4 seferden sonra sizin mayanız doğal bir hale gelmiş olacak zaten. ayrıca nohut ve sütten elde edeceğiniz bakteri çok güvenli olmayabilir.
Maya bir bakterdir aslında lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus ve streptococcus thermophilus isimli laktik asit bakterileri yoğurdu mayalarlar. Bu noktada iyi yoğurdun sırrı seçilen sütün kalitesi ve mayayı gerekli ısıda süte ilave etmektedir.
Yoğurt Makinesi
Son zamanlarda kadınların yoğurt mayalama merakını gören üreticiler yoğurt mayalama makinesi üretmeye başladılar. İşte kapitalizm tam olarak böyle bir şey sizi bir şeyden kurtarırken diğer şeye gereksinim yaratarak o ürünü size satar, aslında bu makinelerin tek özelliği gerekli ısı ayarlamaları yapmaktır. Ama bu makineler size pastorize sütle yoğurt yapmanızı sağlarlar, ve gerçekten doğal yoğurt yapamazsınız. Çünkü gerçek bir yoğurt için sütü belli bir ısıya kadar ısıtmanız mayayı belli bir ısıda ilave etmeniz gerekir. Bu yüzden yoğurt yapma makinesi fiyatları araştırıp en ucuz yoğurt makinesi peşine düşmeyin, çünkü bu tarz makinalarla sağlıklı ve kaliteli yoğurt elde edemezsiniz.
Evde Yoğurt Mayalamak
Evde yoğurt mayalamak için önce kaliteli süte ihtiyacınız var. Şimdi burada pratik halk bilgilerine başvuracağız. Neden manda yoğurdu daha sert olur ve kalitelidir, özellikle manda kaymağı çok popülerdir, çünkü manda sütünde yağ oranı daha yüksektir. manda sütü %8 yağ içerir. Aynı şey koyun sütü içinde geçerlidir, koyun sütünde %6 yağ vardır. İnek sütü ise %4 yağ içerir.
Yoğurt mayalayacaksanız kaliteli de doğal sütü aldıktan sonra sütünüzü kaynatmaya başlayacaksınız. Bu kaynatma sütü pastorize etmenizi sağlayacak sütünüzü 85 ile 90 derece arası iyice kaynatacaksınız. Yoğurt mayalamak için bir termometre edinmeniz oldukça önemli. Yok parmağını daldır, ılıdığında yoğurt koy gibi yöntemler sizi yanıltabilir, çünkü bakerilerin üreme ısısı çok önemlidir ve bu ısı 50 derece ile 45 derece arasında mayalanması gerekiyor.
Sütünüzü 90 dereceye geldiğinde ocağın üzerinden alınız. Yoğurdunuzun olduğu tencereyi bir bezle sararak yarım saat kadar bekletin. Termometre ile ısıyı ölçün, ısı 55 dereceyi gördüğünde 3 yemek kaşığı kadar yoğurdu, 2 yemek kaşığı süt ile iyice çırpın ve tencereye ilave edin, tencereye ilave ettiğiniz mayayı biraz karıştırın maya sütle iyice karıştığında tencerenin kapağını sıkıca kapatın, kapağın üzerine alemünyum folyo örtebilirsiniz. Kapağını kapattığınız tencerenin etrafını daha önce sardığınız ve ısınmış olan bezle iyice sarın, böylece ısı kaybı önlenmiş olur ve mayanız yoğurdu çok iyi mayalar. Bu tarif 3 litre süt için geçerli. eğer daha az mayalayacaksanız litre başına bir yemek kaşığı yoğurt kullanın.
Aslında özellikle kış aylarında 5 dakika ısıtılmış bir fırının altı kapatılarak yoğurdun bu fırın içinde mayalanmasını da sağlayabilirsiniz. çünkü 45 ile 50 derece arasında ısı ne kadar sabit kalırsa o kadar kaliteli yoğurt elde edersiniz. Yaptığınız mayalama işleminden 12 saat sonra yoğurdunuz yenmeye hazırdır. Mayalamadan sonra 10 saat kadar tencere kapağını asla açmayınız. Yani yoğurt kaç satte mayalanır gibi bir sorunuz varsa bunun cevabı ortalam 8 ile 10 saat arasıdır. Buzdolabında 5 gün kadar mayalanmış yoğurdunuzu muhafaza edebilirsiniz.
Konuyla ilgili olarak yoğurdun faydaları yazıma bakabilirsiniz. Bu kadar zahmet çektikten sonra yoğurttan nasıl faydalanacağınıza bakabilirsiniz. Ayrıca sorularınız varsa aşağıdaki yorumlar kısmından sorabilirsiniz.
Konuyla ilgili olarak yoğurdun faydaları yazıma bakabilirsiniz. Bu kadar zahmet çektikten sonra yoğurttan nasıl faydalanacağınıza bakabilirsiniz. Ayrıca sorularınız varsa aşağıdaki yorumlar kısmından sorabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder