3 Ekim 2017 Salı

Cilt Lekelerine Neden Olan Şeyler

Kadınlara bu dünyada en çok neden nefret edersiniz diye sorsanız, alacağınız en kuvvetli cevaplardan biri ciltteki lekeler olacaktır. Bazen yüzümüzde bazen de vücudumuzda oluşan lekeler görünüm bozan kozmetik sorun olabildiği gibi bazı hastalıkların da habercisi olabilirler. Bazı lekeler doğumla birlikte bizde yer edinirken bazı lekeler zamanla güneş ışınları, kozmetik ürünler veya başka nedenlerle oluşurlar. İşte bu yazımda sizlere cilt lekelerine neden olan etmenleri yazacağım.

Cilt lekesi sorunu ile mücadele eden her kadının muhakkak okuması gereken ve lekeleri geçirmek için bir şey yapmadan önce doğru bilgi edinmeleri gereken bir rehber niteliğinde yazı olacak. Yazımda sizleri saçma sapan şeylerle uğraşmaktan ve leke gidermek için çabalarken daha fazla lekelenmenize sebep olacak yanlışlara karşı uyaracağım

Cilt Lekesi


Cilt Lekelerine Neden Olan Şeyler
Cilt lekeleri doğuştan olabildiği gibi, sonradan da oluşabilir. Genelde cilt lekeleri melazma (melasma) ile ilişkilidir. Cildimize rengini veren melanosit hücreleri melanin isminde bir pigment salgılarlar, işte çeşitli nedenlerle daha fazla salgılanan melanin pigmentleri hiperpigmentasyona neden olurlar ve melazma yani cilt lekeleri olarak karşımıza çıkar. Peki bu baş belası kahverengi lekeler neden oluşur.

Cilt Lekeleri Neden Oluşur


Cildimizdeki melanosit hücrelerin daha fazla melanin sentezlemesinin leke yaptığını söylemiştik, peki bunun nedeni nedir? Aslında çalışma mekanizması tam olarak bilinmeyen bir durum cilt lekelerine neden olsa da, en önemli etmenleri şunlardır; 

  • güneş ışınları (özellikle UVB)
  • çeşitli ilaçlar (kalp, tansiyon, doğum kontrol, antibiyotik vb.)
  • ışık kaynakları (solaryum, vb.)
  • kozmetik ürünler (özellikle fondotenler ve yağlı kremler)
  • epilasyon (ağda, lazer, vb.) 
  • bazı bitki çayları (sarı kantaron, vb)
  • temizlik maddeleri ve kimyasallar (çamaşır suyu, tuz ruhu, vb.)
  • bilinçsiz cilt bakımları (limon, karbonat, vb)

yukarıdaki etmenler lekelere neden olurlar.


Güneş Işığı Cilt Lekesi


Özellikle yaz aylarında saat 10 ila 16 arasında dünyaya gelen UV işınları cildimizde lekelenmeler ve kolajen elastin dokusunda hasar oluşturarak yaşlanmaya neden olurlar. Atmosfer tabakası UV ışınlarını %70 civarında ya emerek ya yansıtarak yeryüzüne gelmesini engeller. Bu UV ışınları (UVA-UVB-UVC) olarak üçe ayrılır.

  1. UVA (320-400 nm)
  2. UVB (290-320 nm)
  3. UVC  (100-290 nm) 

Bu ışınların içinde UVC en tehlikeli ve direkt kanserojen (melanoma) yani deri kanserine neden olmasına rağmen yeryüzüne ulaşamaz. Atmosferden Geçen ışınların %95'i UVA, %5'i ise UVB ışınlarıdır. İşte cildimizde lekelere neden olan ışınlar UVB ışınlarıdır. UVA ışınları direkt olarak melazma nedeni olmasa da lekelerin daha koyulaşmasını sağlarlar. Dolayısıyla özellikle cilt lekesi olan insanlar ciltlerini hem uva hem de uvab ışınlarından korumalıdırlar.


İlaçlar Cilt Lekesi


İçilen ilaçlar cilt lekesi yapabilir, özellikle kalp, tansiyon, antibiyotik, doğum kontrol hapları, psikosomatik haplar(lustral, prozac, xanax, efexor vb.) ve kortizonlar gibi ilaçlar hormonal dengeyi bozabildiği için ciltteki melanin üretimini arttırabiliyorlar. Dolayısıyla kronik ilaç tedavisi gören insanların ciltlerini ekstra güneşten korumalarında fayda var. Çünkü cilt lekesi yapan ilaçlar cildinizde istenmeyen şeylere neden olabilirler.

Solaryum Cilt Lekesi


Solaryumda daha çok UVA ışınları kullanılır, cildin bronzlaşmasında UVA ışınları daha etkilidir, her ne kadar bu ışınlar direkt olarak cilt lekesi yapmasa da, cilt lekelerinin daha koyulaşmasını sağlarlar, bu yüzden solaryum cihazlarına girip bronzlaşmak isteyen insanlar sonrasında cilt lekelerine maruz kalabilirler. Ayrıca fazla aydınlatılan alanlar, spot ışıkları altında çalışanlar da bu ışınlardan kaynaklı ciltte lekelenme yaşayabilirler. Pek bilinmese de gün boyu bilgisayarda çok fazla çalışanlarda eğer yatkınlıkları varsa cilt lekesine maruz kalabilirler.


Kozmetikler Cilt Lekesi




Çeşitli kozmetik ürünler cilt lekesi yaparlar, bunun nedeni kozmetik ürünlerin yanlış kullanımı olabileceği gibi kozmetik ürünlerdeki ağır metaller ve alerjenler de olabilir. Özellikle gündüz c vitamini içeren kozmetikler kullanılmamalıdır. Bitkisel veya köy sabunu diye satılan sabunların çoğunda çok fazla sodyum hidroksit (NaOH) çok olur bu sabunların bazik yapısı cildi tahriş edip lekelenmeye neden olabilir. Ayrıca asidik yapıdaki kozmetik ürünlerde ciltte lekelenme yapabilir.


Çok sık kullanılan fondoten, pudra gibi maddelerde renk veren pigmentler ağır metaller içerebiliyorlar, bu ağır metallerden dolayı ciltte lekelenmeler oluşabiliyor. 

Epilasyon Cilt Lekesi


Epilasyon yani ciltten istenmeyen tüyleri alırken, kullanılan sir ağda, epilasyon cihazları, ip, cımbız gibi madddeler cildi hassaslaştırarak cilt lekelerine neden olabiliyorlar. Genelde kadınlar bu lekelere ağda lekesi deseler de olay, cilt hasarından kaynaklı bir lekelenme durumu.

Ayrıca lazerle veya iğneli epilasyon sonucunda yüz bölgesinde gerek lazer ışıkları gerekse iğnelerden dolayı epilasyon sonunda cilt lekeleri kalabiliyor.


Bitki Çayları Cilt Lekesi


Bir çok insan bilmese de özellikle bazı bitkiler ciltte hassasiyet yaratabiliyorlar. Nasılsa bitki diyerek tüketilen bu otlar vb. bazı durumlarda ölümcül dahi olabiliyorlar. Örneğin sarı kantaron çayı cildi hassaslaştırdığı için cilt lekelenmelerine neden olur. Ayrıca sinameki bitkisi çayı da cildi hassaslaştıran cilt lekesi yapabilen bitkilerdendir.


Kimyasal Maddeler Cilt Lekesi


Temizlikte kullanılan çamaşır suyu, tuz ruhu gibi maddeler cildinize sıçrarsa cilt lekelenmelerine neden olabilirler. Ayrıca bu maddelerin buharları dahi cildi hassaslaştırıp cilt lekelenmeleri noktasında etki gösterirler. Ayrıca yüz yıkama jelleri ve şampuanlarda da bulunan sls (sodium lauret sülfate) gibi maddeler oldukça aşındırıcıdır. Cilt üzerindeki aşındırıcı etkilerinden dolayı cilt lekelenmelerine maruz kalabilirsiniz. Bu yüzden cildinizi sülfatsız temizleyicilerle temizlemeniz daha iyidir. 


Cilt Bakımı Cilt Lekesi


Cilt lekelerini geçirmek veya cilde bakım yapmak için bilinçsizce işlemler yaparsanız cildinizde lekelenmelerin oluşmasını kaçınılmaz yaşarsınız. Maalesef ülkemizde özellikle internette yazılan bakım, maske kür gibi tarifler, üstelik de cilt lekesine karşı önerilen şeyler cilt lekesini geçirmeyi bıraktım cildi daha fazla lekelendirecek türden şeyler.


Limon Cilt Lekesi Yapar


Hangi siteye girseniz cilt lekesi geçirmek için tavsiye edilen limon, içeriğindeki c vitamini sayesinde cilt lekelerini geçirir yazar. Oysa limonun içeriğindeki c vitamini lekelere iyi gelmez, üstelik yapısındaki sitrik asit sayesinde özellikle gündüz kullanılırsa cildinizde yeni lekelerin oluşmasını sağlar. Yani limon cilt lekelerine iyi gelir mi? Sorusunun cevabı koca bir hayırdır ve cildinizi daha fazla lekelendirmekten başka bir işe yaramaz.

Karbonat Cilt Lekesi Yapar


Cildinize uygulanacak maskeler içerisinde en çok adı zikredilen malzemelerin başında karbonat gelir, oysa kimyasal adı "sodyium bicarbonate" (NaHCO3) olan karbonat bazik yapısı nedeniyle cildinizi hassaslaştırarak hem cildinizin yağlanmasına hem de eğer iyi bakamazsanız cildinizde lekelerin oluşmasına neden olur. Karbonat cilt lekelerine iyi gelmez, çünkü melanin üretimine herhangi bir baskılayıcı etkisi yoktur. 


Sarımsak Cilt Lekesi Yapar


Bitkisel cilt maskeleri tarifinin baş aktörlerinden birisi de sarımsaktır. Sarımsak içeriğinde bulunan maddeler yardımıyla Cildinizde lekelenmeler yapar, ciltte oluşturduğu tahriş sonrası cilde iyi bakılmazsa ciltteki melanin üretimini tetikleyici etki gösterir. Yani sarımsak da cilt lekelerine neden olur.

Elma Sirkesi Cilt Lekesi Yapar


Bir başka sözde mucizevi bitkisel cilt bakımı maddemiz elma sirkesi. İçerisindeki asetik asit (acetic acid) sayesinde cildi soyar. Dolayısıyla cilt hassaslaştığı için eğer iyi korunamazsa cilt lekelenmesine yol açar. Cilde düzenli asidik malzemelerin uygulanması cildi lekelendirir. Mesela kimyasal peeling işleminde asit bir sefer sürülür ve arkasından cilt çok iyi korunuz. Ama elma sirkesi gibi cilde günlük düşük miktarda asit sürerseniz cildiniz bir süre sonra daha lekelenmiş olur. Elma sirkesi cilt bakımında kaçınılması gereken bir maddedir ve cilt lekesine iyi gelmez.

Yazım burada bitiyor. Bu yazımdan sonra cilt lekesine iyi gelen maddeleri sıraladığım yazıyı aşağıdaki başlığı tıklayarak okuyabilirsiniz. Böylece lekelerle daha verimli mücadele edebilirsiniz. Ayrıca daha fazla insanın bilgilenmesi için yazımı sosyal medyada paylaşırsanız sevinirim. Aklınıza takılan şeyleri yorumlar kısmından sorabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Merhaba berber usturayı elmacikk kemiginin oldugu bölgeye kacirdi derin degil ama 5cm kadar bi cizik oldu tel no verebilir misiniz size ulassam

    YanıtlaSil