Rahim Ağzı Kanseri ve Smear Testi
Rahim Ağzı Kanseri , insan papilloma virüsü adı verilen ve yaklaşık 100 türü bulunan HPV virüsünün yol açtığı bir kanser türüdür. HPV insanda değişik dokularda yerleşerek genellikle örtücü zarlar ve deride siğillere neden olur.Kanser hücreleri rahim ağzı bölgesinde oluştuktan sonra yıllar içersinde yavaş bir şekilde ilerleyerek etraflarındaki normal hücreleri ve dokuları da kansere çevirecek şekilde büyür.
Özellikle; Aylık adet kanamaları dışında vajinadan anormal akıntı, özellikle renkli kanlı akıntı gelmesi serviks kanserinin bir işareti olabilir. Cinsel ilişki sonrası kanama olması (postkoital kanama) sık görülen bir belirti olup yine cinsel ilişki sırasında ağrı olması da serviks kanseri belirtisi olabilir.
Erken dönemde, basit tıbbi uygulamarla sıkıntı giderilebilirken ve sadece rahim ağzındaki hastalıklı bölge çıkarılarak hasta tedavi edilebilirken, hastalık ilerlediğinde rahim ve etrafındaki çevre dokuları ile lenf ganglionlarının çıkarılacağı büyük bir operasyona ihtiyaç duyulur. Ayrıca operasyon sonrası tümörün yaygınlık derecesine göre radyoterapi de gerekebilir.
GENİTAL SİĞİL/HPV VE RAHİM AĞZI KANSERİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ
Daha ilerlemiş vakalarda operasyon yapılamaz. Ancak radyoterapi ve kemoterapiden yardım beklenir. Smear testi adı verilen ve özellikle rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde kritik önem taşıyan test yetişkinlik dönemine girmiş her kadının periodik aralıklarla yaptırması gereken bir test iken, erken teşhiste yakalandığında tedavide başarı oranı yüzde 100’dür. Hastalık ilerledikçe bu oran düşmektedir.
Smear Testi nedir
Pap smear veya smear testi, jinekolojide kullanılan bir tarama testidir. Özelikle Çok katlı hücrelere sahip rahim ağzının doku yapısısnın durumu ve hücre yapısında olası gelişebilecek hastalıkların tanısının belirlenebilmesi için geliştirilmiş bir tıbbi görüntüleme metodu rahim ağzındaki anormallikleri belirlemek için de kullanılır.
Smear testinde rahim ağzının dış tarafından hücreler alınır. Hastanın vajinasına bir bir jinekoloji tanı aracı olan spekulum’la vajinaya sokularak rahimden hücre örneği alınır. Özel bir spatül veya fırça, dokunun yüzüne sürtülür, yüzey hafifçe kazınarak bir miktar hücre alınır. Toplanan hücreler bir mikroskop lamı üzerine yayılır ve laboratuvarda anormal özellikli hücrelerin varlığı için incelenir. Bu tarama yönteminin yaygınlaşması sayesinde erken tanı koyma imkanı artmıştır. Ancak, Smear sadece bir tarama testi olup, sonuç pozitif çıktığında kolposkopi, biyopsi, endoservikal küretaj, konizasyon gibi daha ileri tetkiklere başvurulması gerekir.
Rahim ve Rahim Ağzı Kanseri Tanısı İçin Smear Testi
Özellikle genital siğil gibi rahim ağzı kansenine evrilme olasığının yüksek olduğu durumlarda kanserinin tarama testi olarak kullanılan Pap smear testi, erken tanı olanağı sağlamaktadır. Buna ek olarak birçok enfeksiyon süreci de tanımlanabilmektedir. Genellikle cinsel açıdan aktif kadınların pap smear testini yıllık olarak yaptırmaları önerilir. Eğer sonuçlar anormal ise, anormalliğin tipine bağlı olarak test üç ile on iki ay arası bir sürede tekrarlanır. Eğer anormalik daha yakın bir inceleme gerektiriyorsa, rahim daha detaylı bir incelemesi için kolposkopi’ye alınabilir.
1940′ların başında jinekoloji alanında yapılan çalışmalarda keşfedilmiş, 1973′de WHO (Dünya Sağlık Örgütüne bir rapor olarak sunularak 1988′de tıp çevrelerince uygulama olarak ortak yöntem olarak üzerinde uzlaşı sağlanmıştır. Bu sistem 1991, 2000, 2001 tarihinde yeniden modifiye edilerek Smear testi olarak jinekolojide bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
Yazımızın sonuna gelirken, Hpv virüsünün yol açtığı genital siğiller ve özellikle rahim ağzı kanserinin teşhisinde kritik önem taşıyan smear testi hakkında hazırladığımız yazımızın sizlerilerin yararlanabildiği bir makale olduğunu umuyor, konuyla alakalı diğer yazılarımıznda dikkate değer olduğunu vurgulamak istiyoruz. İyi okumalar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder