Genital Siğil ve Kanser
Bazı HPV çeşitleri - tabi ki hepsi değil - genital siğillere yol açar. HPV'nin yol açtığı genital siğiller, cinsel yolla bulaşan hastalıkların en yaygın türlerinin başında gelmektedir. Bununla beraber, HPV ile enfekte olsalar dahi kadınların sadece yüzde 50'sinde semptomlar (siğiller) gelişir ve erkeklerin daha küçük bir yüzdesi semptomlara neden olur. Virüs grupları HPV 6 ve HPV 11, genital siğillerin yüzde 90'ını oluşturmaktadır. Öyleyse HPV, genital siğiller ile aynı mıdır? Hayır, aynı şeyler değildir, fakat HPV bazen genital siğile yol açabilir.Bazı HPV suşları rahim ağzı kanserine yol açabilir, fakat bunlar genital siğillere neden olabilecek virüs gruplarından farklıdır. Suşlar HPV 16 ve HPV 18, rahim ağzı kanserlerine ve kanser öncesi rahim ağzı lezyonlarına % 70 oranında neden olmaktadır. Rahim ağzı kanserlerinin% 20'si HPV 31, 33, 45, 52 ve 58'den kaynaklanmaktadır.
Bazı HPV virüs grupları ayrıca anal kanser, oral kanser, vajinal kanser, vulvar kanser ve penis kanserine de yol açabilir - bunlar için neden olan virüs grubu, çoğu genital siğil vakasına neden olan iki virüs grubundan farklı olan HPV 16'dır.
Genital Siğil Nasıl Bulaşır
Condyloma accuminata olarak da adlandırılan genital siğiller, küçük karnabahar parçaları gibi görünen küçük pembe veya ten rengi lezyonlardır. Kadınlarda en sık labiada veya vajinaya açıklıkta ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde genital siğiller, eşit enfeksiyon oranlarına rağmen kadınlardan daha az görülmektedir. Siğiller geliştiğinde, en yaygın bölge penisin ucudur ve şaftta veya testislerde de genital siğil sık görülmektedir. Aynı zamanda anal seks yapmadan bile anüs çevresindeki siğiller ortaya çıkabilir. Genital siğillere yol açan bir HPV virüs grubu ile enfekte olmuş biriyle oral seks yapmak, ağızda ve boğazda siğile yol açabilir.
Genital Siğil Tedavisi
Genital siğilleri tedavi etme noktasında çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Bazıları kendiniz dahi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bazı tedavi uygulamaları için doktora gitmeniz etmenizi gerekir. Bununla beraber, tedavi edilseler dahi genital siğiller sıklıkla nükseder ve onlardan kurtulmak için birden fazla tedavi türü şarttır. Bununla beraber, genital siğiller mutlaka tedavi gerektirmez, bu yüzden doktorunuza en iyi durumda ne olduğunu sorun. Tedaviler şunları içerir:
- Podofilox topikal krem
- Imiquimod topikal krem
- Sinecatechins topikal krem
- Bir doktor tarafından uygulanan preparat (genellikle haftada bir kez) podofililin, trikloroasetik asit veya bikloroasetik asit içerir
- Küçük siğiller için kriyoterapi uygulaması yapılabilir (donma)
- Elektrokoter de elektrikle yakma tedavisi (siğilleri yakmak)
- Kimyasal peeling
- Salisilik asit ile topikal tedavi
- Lazer tedavisi
- İnterferon, doğrudan siğillere enjekte edilir.
- Cerrahi tedavi
Önerilen tedavi şekli siğillerin büyüklüğüne, kaç tane olduğuna ve nerede bulunduğuna bağlı olarak uygulanmalıdır. Hamile kadınlar için bazı tedaviler önerilmemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder